Cum ştii dacă puiul pe care-l cumperi e "injectat" cu hormoni de creştere


Cine nu s-a întrebat, măcar o dată, de ce puiul de la ţară arată şi, mai ales, are alt gust decât cel din magazin? Pe internet circulă deja sute de ipoteze. Cu cea mai mare priză la public e, de departe, cea a puilor hrăniţi cu hormoni de creştere. Am încercat să aflăm de la specialişti cât e adevăr şi cât e legenda în această teorie.

Internetul e plin de mesaje alarmante despre puii hrăniţi cu hormoni de creştere, o practică despre care autorităţile spun clar că este strict interzisă.

Totuşi, unii producători au transformat aceste temeri într-un instrument de marketing şi scriu pe ambalaj "fără hormoni de creştere". Asta deşi, cel puţin teoretic, toate produsele din pui sunt fără hormoni.

"Nicăieri în Europa nu se folosesc hormoni de creştere la păsări şi sunt interzişi. Sunt interzişi hormonii de creştere, sunt interzise antibioticele şi sunt interzise orice fel de făinuri animale", spune preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Suspiciunile părinţilor pleacă, e drept, de la o realitate. Puii de ţară arată şi au cu totul alt gust faţă de cei pe care îi cumpărăm din magazin. Dincolo de mitul hormonilor, explicaţia vine din felul în care sunt crescuţi şi mai ales hrăniţi. La trei săptămâni, puiul de la ţară e încă foarte mic, în timp ce puii crescuţi în abator au ajuns deja la maturitate. Producătorii spun că vorbim de rase diferite. În abatoare ajung rasele selectate, cu un ritm de creştere rapid.

Consumatorii cred că diferenţa stă în chimicalele cu care sunt hrăniţi puii şi care dau şi gustul cărnii. Asta pentru că, de multe ori, de la magazin cumpărăm de fapt carne gata procesată. Cu apă, sare şi uneori chiar şi E-uri.

"Se numesc saramuri, care conţin clorură de sodiu, deci sodiu. Sodiul, cum ştim, chiar nu este indicat în exces. În acea saramură, sunt introduse şi substanţe din categoria aditivilor, precum glutamatul monosodic sau fosfaţii de sodiu", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Dacă hormonii sunt un mit, faptul că unii producători injectează carnea de pui cu diferite substanţe pentru a o face mai moale e deja dovedit. Şi deşi este legal şi nu prezintă riscuri pentru sănătate, aţi face bine să verificaţi acest lucru în magazin. V-aţi putea trezi că din kilogramul de carne cumpărat, trei sute de grame sunt apă.

informatii de la: http://www.antena3.ro/romania/cum-stii-daca-puiul-pe-care-l-cumperi-e-injectat-cu-hormoni-de-crestere-142202.html

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

De ce ar trebui redus consumul de zahăr (zahăr alb granulat sau zaharoză)?

Există multe motive din cauza cărora zahărul trebuie consumat cu prudenţă. Cu 15 ani în urmă, acest îndulcitor, care până atunci era foarte apreciat, a fost puternic criticat: s-a spus că oferă puţină energie, stă la baza creşterii în greutate, subţiază ţesuturile şi produce carii. Dintr-odată, zahărul a devenit cauza tuturor afecţiunilor. Şi, într-adevăr, nu se recomandă consumul de zahăr alb rafinat! Pentru asimilarea şi arderea zahărului, organismul nostru foloseşte diverse minerale şi vitamine, care nu se regăsesc în zahărul alb rafinat. Când consumăm zahăr, forţăm organismul să îşi diminueze rezervele de calciu, magneziu şi vitamina B şi astfel riscăm să avem deficienţe ale acestor subsanţe, care joacă un rol vital în multe dintre procesele care au loc în organismul nostru. Dar asta nu este tot. Ca şi amylum, zaharoza nu este supusă întregului proces de digestie. Această subsanţă este absorbită rapid deoarece are nevoie doar de o minimă digestie enzimatică – sau deloc. Atunci de ce este zahărul alb rafinat atât de dăunător ? Motivul este că rapida absorbţie cauzează o bruscă şi substanţială mărire a cantităţii de glucoză în sânge. Nivelul zahărului din sânge creşte, iar organismul produce o mai mare cantitate de insulină, astfel încât celulele noastre se încarcă cu glucoză. Pentru a se menţine surplusul de glucoză se va produce mai multă insulină decât este necesar, acest lucru cauzând un nou dezechilibru care duce la apariţia unui nivel scăzut al zahărului în sânge (aceasta înseamnă un deficit de zahăr în sânge), efectele fiind stări de oboseală, ameţeală şi greaţă. Acest surplus de glucoză ajunge în celulele noastre, dar acestea nu o pot absorbi în întregime, nici pentru ardere şi nici pentru depozitarea sub formă de rezerve (glicogen). Surplusul de glucoză este astfel transformat în grăsime, ceea ce duce la obezitate şi tulburări cardiovasculare. În mod cert, trebuie să acordăm prioritate zahărului nerafinat, care încă mai conţine o cantitate naturală de calciu şi vitamina B. Cu toate acestea, soluţia ideală este opţiunea pentru zaharuri „lente.” Acestea se găsesc în fructele proaspete sau conservate în sucuri light în care nu s-a adăugat zahăr, cereale musli, paste făinoase, în special din făină de grâu, orez, legume sau băuturi din legume etc.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Detoxifică-te cu suc!

Ştiai că fructele şi legumele ecologice sunt una dintre cele mai bune metode de detoxifiere a organismului?Potrivit site-ului detoxjuice.net, “Una dintre cele mai uşoare şi eficiente, rapide şi sigure metode de detoxifiere, curăţare şi eliminare a toxinelor este prin creşterea cantităţii de fructe şi legume ecologice în dieta ta.”Articolul continuă cu menţiunea că „Sucurile ecologice oferă o sursă concentrată de enzime vii, minerale şi vitamine într-o formă uşor de asimilat, contribuind la întărirea procesului de curăţare şi eliminare al organismului.”Sucurile ecologice BIOTTA sunt mai mult decât un plus de sănătate în dieta ta, sunt cea mai bună alegere pentru o detoxifiere pe bază de sucuri pe care o poţi găsi. Detoxjuice afirmă în mod explicit că fructele şi legumele ecologice „au, în medie, dublul valorii concentrate de substanţe nutritive faţă de alimentele cultivate în scop comercial.”Dacă te gândeşti să încerci o cură de detoxifiere, alege BIOTTA astăzi şi începe cu dreptul

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS