Reciclarea în România

Dintre toate țările europene, România reciclează numai 1% din întreg volumul de deșeuri pe care le produce, restul fiind aruncat la groapa de gunoi. La polul opus se află Belgia, care reciclează 94%.
Anual, până în 2013, obiectivele de colectare selectivă și reciclarea a deșeurilor din ambalaje pe care le are România cresc gradual, până ajung la standardele europene. Obiectivul de valorificare prin reciclare al României este de 38% în 2009, 42% în 2010 și 46% în 2011. În anul 2010, obiectivele de reciclare a hârtiei sunt la 60%, a plasticului 14%, a sticlei la 44% și a metalelor la 50%. Dacă România ratează țintele de valorificare și reciclare pe care le riscă, amenzi de 200.000 de euro pe zi, pentru fiecare obiectiv neîndeplinit.

Reciclarea de Ambalaje

Din anul 2005, statul român este obligat de legislația europeană să recicleze un anumit procent din cantitățile de deșeuri provenite din ambalaje.
Potrivit Administrației Naționale pentru Protecția Mediului, în 2007, cantitatea totală de ambalaje introdusă pe piață a fost de peste 1.250.000 de tone, din care au fost reciclate aproape 400.000 de tone (aproximativ 30% - obiectivul global care trebuia atins era de 28%).
Der Grune Punkt (The Green Dot) este un program european ce urmărește reciclarea ambalejelor bunurilor de consum introduse pe piață de către agenții economici. Sistemul a fost introdus pentru prima oară în Germania, în 1991, iar de atunci s-a creat o rețea în numeroase state din Europa.
Cantitatea de gunoaie care se adună de la români este de 8 milioane de tone într-un an.
În anul 2003 s-au folosit:
  • 210,5 mii tone de sticlă
  • 235,2 mii tone de hârtie și carton
  • 236,5 mii tone de plastic
  • 104,7 mii tone de metal
În România, în anul 2007, deșeurile de ambalaje proveneau în proporție de aproximativ 60% de la populație, regăsindu-se în deșeurile menajere, și 40 % de la agenții economici. În anul 2005, cantitatea de ambalaje pusă pe piață a fost de 1.140.000 tone din care au fost valorificate 305.000 tone de deșeuri de ambalaje, cu un procent total de valorificare de 26,6%, și reciclate 265.000 tone deșeuri de ambalaje, cu un procent de reciclare de 23%. Cantitatea de ambalaje valorificată a crescut în anul 2006 la 525.000 de tone.
În anul 2009, legislația europeană obligă agenții economici să recupereze și să valorifice 45% din totalul ambalajelor puse pe piață, urmând ca procentul să crească până la 60% în 2013. Compania Eco-Rom Ambalaje a fost înființată la sfârșitul lui 2003 de un grup de companii care activează în România. Membrii fondatori sunt Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC Romania, Heineken, Mars Romania, Munplast, Pepsi Americas, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan. Eco-Rom este liderul pieței de preluare de la agenții economici a obligației de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje. Modelul este inspirat din Uniunea Europeană, unde pe ambalajele produselor de bază este imprimată o bulină verde - simbolul firmei care se ocupă de reciclare. În România, Eco-Rom are grijă ca firmele pe care le reprezintă să-și îndeplineasca obligațiile de colectare și reciclare. Lunar, societatea primeste de la fiecare firmă suma de bani aferentă cantității de deșeuri pe care aceasta o lansează pe piață. Încasările sunt investite mai departe în sistemul de colectare, transport și valorificare a deșeurilor de ambalaje.

Reciclarea de produse IT și electronice

Începând cu anul 2007, au fost organizate acțiunile de colectare organizată Campania națională de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice cunoscută și sub numele de Marea Debarasare, inițiată de Ministerul Mediului.
Cea mai mare fabrică de reciclare a echipamentelor IT și electrocasnice din România este deținută de compania GreenWEEE și se află la Frasinu, lângă Buzău. Fabrica are o capacitate de reciclare de 50.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) pe an.

Reciclarea de metale

În anul 2007, piața de fier vechi din România era estimată la peste un miliard de euro anual. Cei mai importanți jucători de pe piața locală de fier vechi sunt grupurile Remat Călărași, Remat Brașov, Romrecycling și Rematinvest, care cuprind în total peste 20 de foste rematuri de stat. Din punct de vedere al avantajelor reciclării fierului, o tonă de fier vechi înlocuiește 3 tone minereu de fier și circa 1 tonă minereu de cărbune.

Reciclarea becurilor

În România există organizația nonprofit Recolamp care colectează gratuit becurile arse, având în prezent (august 2010) 4.800 de puncte de colectare, în toată țara. În fiecare an, Recolamp strânge între 150 și 200 de tone de becuri. Marea majoritate a materialului colectat este trimisă în Germania, unde există o instalație de reciclare care desparte pulberea fluorescentă de restul materialelor. O foarte mică parte din material sunt trimise la Târgu Mureș, în special becurile de iluminat stradal.

Reciclarea în Uniunea Europeană

În anul 2008, fiecare cetățean al orașelor mari din statele Uniunii Europene a produs 524 de kilograme de deșeuri, din care 40% au ajuns în gropile de gunoi, 20% au fost incinerate, 23% reciclate și 17% distruse prin descompunere. În anul 2007, cantitatea era de 525 de kilograme. Cei care au produs cel mai puțin gunoi în 2008 au fost cehii cu 306 kilograme, iar cel mai mult danezii, cu 802 kilograme.
Cele mai mici cantități de deșeuri au fost generate în Cehia (306 kg/persoană), Polonia (320), Slovacia (328), Letonia (331) și România (382 kg/persoană). În schimb, cele mai mari cantități de deșeuri municipale au fost înregistrate în Danemarca (802 kg/persoană), Irlanda (733) și Cipru (770). Țările care au recurs cel mai mult la reciclare sunt Germania (48%) din cantitatea de deșeuri generată, Belgia (35%), Suedia (35%), Olanda (32%) și Austria (29%).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cativa pasi simpli pentru a avea un organism sanatos

A fi sanatos nu inseamna doar sa mergi la sala de forta si sa mananci organic. Este recomandat ca cel putin 30 de minute pe zi, cinci zile pe saptamana, sa faci exercitii. Desi aceste lucruri te ajuta, sunt mult mai multe lucruri care duc la un organism sanatos.
O zicala veche spune ca "Daca nu intra soarele pe geam, intra doctorul pe usa". Nu astepta sa intre doctorul pe usa, mergi tu la el. O data la cateva luni mergi la medicul de familie si fa un control general. De asemenea, tot o data la sase luni trebuie sa faci o vizita si la medicul stomatolog.
Este bine sa te relaxezi, insa nu tot timpul. Fii cat mai activ. Gaseste modalitati prin care sa iti pui corpul in miscare.
Rasul este foarte bun pentru sanatate. Profita de orice gluma sau de un moment in care te simti bine si razi cat poti de mult.
Elimina stresul din viata ta. Incearca sa eviti situatiile stresante si nu te mai ingrijora pentru orice detaliu.
Incearca ceva nou in fiecare saptamana sau sfarsit de saptamana !

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Atenţie, fructele conţin pesticide

Aproximativ jumătate din fructele şi legumele comercializate în Uniunea Europeană sunt contaminate cu substanţe periculoase. Chimicalele din fructe, legume şi cereale au atins un nivel-record. Unele din aceste substanţe sunt cancerigene.
Un raport oficial care urmează să fie dat publicităţii în cursul acestei luni arată că nivelul pesticidelor a crescut cu 20% în ultimii cinci ani.

„Sunt cele mai îngrijorătoare rezultate înregistrate vreodată. O cantitate-record de fructe şi legume sunt contaminate, iar nivelul a 23 de pesticide depăşeşte limita de risc asupra sănătăţii”, a afirmat reprezentantul Reţelei de Acţiune pentru Pesticide (Pesticide Action Network), Elliott Cannell.

Afectează sistemul hormonal

Potrivit raportului, legumele, fructele şi cerealele prezente pe piaţa europeană sunt contaminate cu 354 de pesticide. Pentru prima dată, în această listă apare şi imidacloprid, o substanţă foarte controversată, care a fost interzisă în Franţa, fiind asociată cu dispariţia masivă a albinelor.

Cinci dintre pesticidele cel mai frecvent întâlnite în produsele care se vând în statele din Uniunea Europeană sunt clasificate ca fiind cancerigene. De asemenea, acestea pot avea efecte negative asupra sistemului hormonal.

Strugurii şi bananele, pericolul cel mai mare

Datele raportului arată că strugurii sunt produsele cele mai contaminate, în proporţie de 71%. De asemenea, peste 55% din cantitatea de banane şi aproape jumătate din ardeii vânduţi în statele din Uniunea Europeană conţin pesticide.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Consumul prea mare de apa ne poate afecta sanatatea


Pe masura ce inaintam in sezonul estival, bautul a cel putin 2 litri de apa pe zi pare a fi principalul nostru scop. Ca ne purifica organismul, ne ajuta la slabit sau dimpotriva, sa crestem in greutate, sa combatem anumite afectiuni, sa ne pastram pielea hidratata si stralucitoare, toate par a fi motive suficient de solide pentru a sta toata ziua cu mana pe sticla de apa. Totusi, in ce masura crezi ca te ajuta o asemenea cantitate de lichid, in special in conditiile in care corpul tau nu ti-o cere? Pentru ca organismul nostru are nevoie de lichide in general, nu de “2 litri de apa pe zi”, iar pe acestea le poate obtine din anumite alimente. Te-ai gandit vreodata ca ai putea sa consumi mult prea multa apa zilnic, ceea ce ti-ar putea afecta sanatatea?Persoanele sanatoase nu au de ce sa bea atata apaCorpul uman contine pana la 72% apa, adica circa 45 de litri in cazul unui barbat avand o constitutie medie (70 kg) si ceva mai putin in cazul femeilor. Oricat de mult ar urca mercurul termometrelor afara, aceasta cantitate de apa nu va disparea intr-o singura zi, intrucat organismul nostru este construit de asa natura incat sa poata pastra un echilibru al apei si mineralelor pentru o anumita perioada de timp. Cu exceptia persoanelor care sufera de anumite boli de inima sau rinichi si care trebuie sa isi asigure un aport de 2,5 - 3 litri de apa zilnic pentru a preveni deshidratarea, persoanele sanatoase nu au de ce sa bea atata apa.Consumul de apa se ajusteaza la nevoile zilniceSursele noastre de lichide sunt cat se poate de variate, astfel incat nu este nevoie sa ne chinuim sa bem cateva sticle de apa zilnic. Mancarea gatita, bauturile racoritoare, fructele, legumele, toate contin apa care se adauga la rezerva zilnica. Pe langa acestea, chiar si corpul nostru produce apa in timpul metabolismului.Academia Nationala de Stiinta din Statele Unite recomanda consumul de apa cu moderatie, in caz contrar sanatatea noastra ar putea fi afectata. Astfel, expertii de la institutia amintita sunt de parere ca daca bem zilnic 12 pahare de apa nu facem decat sa pierdem nutrienti esentiali cum ar fi potasiu, magneziu, sodiu si cloruri. Cu alte cuvinte, consumul de apa ar trebui ajustat la nevoile zilnice, la temperaturile de afara si la efortul depus.Cand ar trebui sa maresti consumul de apa?1. Clima uscata cu temperaturi inalte - cu cat pierzi mai multa apa prin transpiratie, cu atat mai mult creste cantitatea de lichide de care ai nevoie. Asta se intampla in perioada caniculara, cand temperaturile pot sa depaseasca si 40 de grade Celsius. In sezonul rece insa, nu este indicat sa consumi 2 litri de apa pe zi.2. Efort fizic - ca si in cazul de mai sus, transpiratia este principalul motiv pentru care trebuie sa cresti cantitatea de lichid ingerat. Desigur, vorbim despre persoanele care practica un sport si depun eforturi sustinute. Persoanele sedentare, care isi petrec toata ziua la birou, nu au nici un motiv sa bea cantitati mari de apa.3. Anumite boli - febra, diaree, stari de voma, guta,afectiuni ale ficatului pietre la rinichi, iata o lista cu bolile care impun cresterea consumului de lichide. Totusi, apa ca atare nu este de foarte mare folos, specialistii fiind de parere ca sucurile imbogatite cu vitamina C, saruri minerale si ceaiurile sunt mai potrivite pentru a inlocui pierderile din organism.4. Cura de slabire - daca bei apa sau orice alt lichid sarac in calorii intre mese poti sa-ti scazi apetitul

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fructele inseamna sanatate

Consumul de fructe proaspete iti ofera nenumarate beneficii datorita nutrientilor valorosi ce se regasesc in acestea. Fructele contin fibre, antioxidanti, vitamine si minerale. Din punct de vedere nutritional, consumul anumitor fructe este mai avantajos decat consumul altora. Spre exemplu, citricele, kiwi, strugurii precum si toate fructele de padure sunt bogate in antioxidanti, in mod special. Insa vei obtine beneficii si vei imbunatati starea de sanatate indiferent de tipul de fructe ales. Trebuie doar sa ai grija ca varietatea respectiva sa fie de sezon si sa provina din recolta locala, romaneasca. 

Cate fructe ar trebui sa mancati in fiecare zi?           
Noi iti recomandam sa consumi maxim patru portii de fructe pe zi. Astfel, iti vei putea asigura necesarul zilnic de nutrienti. Majoritatea persoanelor nu au probleme in ceea ce priveste urmarea acestei recomandari deoarece fructele sunt dulci si delicioase.
Este posibil insa, ca unele persoane sa exagereze si sa consume mult mai multe portii de fructe decat ar avea nevoie organismul lor. Pe langa toate beneficiile de care ai parte de pe urma consumului acestor alimente, nu ar trebui sa uiti ca fructele contin o cantitate semnificativa de zahar si, prin urmare, nu ar trebui sa depasesti doza zilnica recomandata.           
Fructele sunt o alegere excelenta in acele momente in care simti o pofta intensa pentru ceva dulce. Astfel, poti evita vizita daunatoare la patiseria de vis-a-vis. Chiar si in situatia in care fructul respectiv reprezinta a cincea portie in acea zi, tot vei face o alegere mult mai buna decat o ciocolata, o prajitura sau o gogoasa. Insa ai grija sa nu folosesti argumentul ca fructele sunt naturale si benefice pentru sanatate pentru a combate argumentul ca ele contin, totusi, o cantitate semnificativa de zahar.
Cat de sanatoase sunt fructele uscate?           
Este foarte posibil sa te confruntati cu o problema atunci cand ai de-a face cu fructe uscate precum stafidele sau caisele. Copii, in mod special, insa si adultii le consuma cu aceeasi „pasiune” precum bomboanele deoarece au un gust asemanator cu acestea. Aceasta „pasiune” provine din faptul ca, atunci cand sunt deshidratate respectivele fructe, este pastrata aceeasi cantitate de zahar, numai ca intr-un volum mult mai mic. Se pierde acea componenta naturala a fructelor care determina marimea portiilor si, prin urmare, poti ajunge sa consumi mult mai mult zahar si mult mai multe calorii decat ti-ai dori.           
Spre exemplu, o ceasca de struguri contine aproximativ 24 g de zahar si 104 calorii. De cealalta parte, o ceasca de stafide contine 100 g de zahar si 500 de calorii. Chiar daca stafidele contin fibre si vitamine, atunci cand vine vorba de zahar, consumul acestora poate avea efecte la fel de nocive precum consumul jeleurilor – mai ales daca pornesti de la ideea ca stafidele sunt o alegere „mai sanatoasa”. 
Dar sucul de fructe? Cat de sanatos este acesta?           
Adevarul este ca oamenii tind sa supraestimeze valoarea nutritiva a sucului de fructe. Spre exemplu, foarte multe persoane considera ca, oferindu-le suc de fructe copiilor lor in locul bauturilor carbogazoase, le imbunatatesc in mod semnificativ alimentatia. Insa, haideti sa fim sinceri! Majoritatea nutrientilor din fructele respective se pierd in timpul procesarii. Fibrele sunt indepartate cu totul. Prin urmare, in ciuda originilor sale de aliment hranitor, sucul de fructe devine de fapt echivalentul apei indulcite.
Mai mult decat atat, acum poti cumpara din supermarket-uri combinatii de suc de fructe si suc de legume, producatorii din industria alimentara considerand aceste produse drept modalitati de a introduce mai multe portii de legume in alimentatia dumneavoastra. Acest mod de a privi lucrurile este insa unul exagerat. Sucurile respective au un continut ridicat de zahar si sunt bogate in calorii iar valoarea lor nutritionala este neglijabila in comparatie cu avantajele pe care le poti obtine daca ati consuma respectivele fructe si legume intregi.           
Prin urmare, atunci cand vine vorba despre sucul de fructe, mai putin inseamna de fapt mai mult. Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma in mod frecvent suc de fructe sunt mai predispuse la aparitia diabetului de tip 2. De cealalta parte, persoanele care consuma mai multe fructe intregi au un risc scazut de dezvoltare a acestei afectiuni. Din punctul nostru de vedere, sucul de fructe ar trebui incadrat in categoria bauturilor cu indulcitori.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS