Voi incepe acest articol prin a va spune ca legumele sunt foarte bune pentru sanatatea noastra atat interioara cat si exterioara.
Voi face prezentarea catorva legume( cele pe care le folosim cel mai des) si ce contin ele.( incerc sa fiu scurta dar la obiect , ca sa nu va plictisiti citind):
MorcovulEste o radacinoasa,bogata in : glucide,vitaminele B1,B2,folacina,caroten,substante minerale(fier,cupru,calciu,fosfor).Il puteti consuma crud, adaugat in mancarea gatita dar il puteti consuma ca si suc.
Este o leguma care are calitati diuretice si digestive si actioneaza benefic asupra plamanilor si splinei.
PatrunjelulEste tot o radacinoasa, care contine cantitati mari de beta caroten, vitamina B12, clorofila, calciu, mai multa vitamina C decat citricele. Acesta ajuta mecanismele de aparare ale organismului si suprima bacteriile daunatoare deoarece este un puternic fortifiant al imunitatii.
RosiaEste o importanta sursa de: potasiu, fofor, fier, vitaminele A,B,C, fitosteroli, acid folic.Cosumul de rosii creste rezistenta organismului la cancerul de prostata, plamani, digestiv si afectiuni cardiovasculare.De asemena rosia ajuta la combaterea aterosclerozei.
TelinaEste o radacinoasa bogata in vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu .Telina se poate folosi pentru o gama larga de rani, cicatrici, degeraturi, ulceratii, pentru ca are capacitati cicatrizante.Este indicata si in curele de slabire si tratarea obezitatii.
CeapaFace parte din clasa bulbifere, fiind bogata in glucide, vitaminele C, B, saruri minerale, ulei volatin .Diminueaza procesul de degenerare a sistemului imunitar si este un diuretic puternic.De asemenea ceapa este recomandata in prevenirea afectiunilor cardiace si reumatice.
Spanacul
Principalii constituenti ai spanacului sunt: saruri minerale din belsug (sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, aminoacizi (arginina, lizina), lipide, protide, glucide.Este recomandat in anemie, astenie fizica si nervoasa, afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, vascozitate sangvina crescuta, afectiuni renale, cistita, diabet, guta, insuficienta renala, rahitism, obezitate.
Ardeiul grasEste o leguma bogata în vitamina C si A ,B6, acid folic, fibre,beta-caroten si licopen.Ajuta la scaderea colesterolului si la prevenirea cancerului de colon.
DovlecelulContine celuloza fina; este bogat în caroten, vitaminele C, P, potasiu.Aceasta leguma este indicata pentru astm, tromboze, ischemie cardiaca, lipsa de calciu si constipatie.
Cartoful (bulbii) Are valoare nutritiva înalta datorita continutului sau de amidon (14-27%), proteine (tuberina), vitamine (B1,B2,B3,B6,C) ,fier, potasiu, magneziu. Cu ajutorul cartofului pot fi ameliorate diverse afectiuni cu ar fi: stari reumatice, stari de raceala cu inflamatie in zona gatului, arsuri si degeraturi.
RidicheaEste o leguma care contine: vitaminele A,B,C, calciu, iod magneziu, sulf,uleiuri volatile sulfurate.Este indicata in bronsita cronica, sinuzita, rinita alergica, febra,rahitism.
Conopida Este bogata în vitaminele C, K, complexul vitaminic B si minerale precum potasiul, calciul, manganul, zincul, cuprul.Este indicata pentru detoxifierea organismului,pentru prevenirea bolilor de cancer si persoanelor hipertensive.
CastraveteleEste alcatuit in proportie de 96.5% din apa si are foarte putine calorii.Contine o cantitate foarte mare de potasiu, fier,magneziu, fosfor/ cea mai mare parte sunt depozitate in coaja lui.Este indicat in insuficienta renala, diabet,guta, tensiune arteriala oscilanta, pancreatita.
Sfecla rosie( radacina)Contine glucide ( 8-10%),potasiu, calciu, fosfor, vitamine B1,B2,C.Este indicata pentru amigdalita, anemie, bronsita cronica, constipatie, hemoroizi, aritmie, varice.
.
Legumele si Importanta lor.
Ardeiul iute
Originar din America de Centrala si de Sud, ardeiul iute este cultivat acum in intreaga lume. Primele consemnari ale acestei plante intr-un document au aparut in 1493, o data cu calatoriile lui Columb. In scurt timp ardeiul iute a ajuns sa fie cunoscut ca mirodenie in intreaga lume. In afara utilizarilor lui in bucatarie, ardeiul iute mai este cunoscut si ca planta decorativa si nu in ultimul rind pentru proprietatile lui vindecatoare.
In medicina cel mai utilizat este ardeiul din varietatea cayenne
O importanta medicinala marita o are varietatea de ardei iute cayenne.
Ardeiul iute contine capsaicina, care are proprietatea de a reduce durerile si inflamatiile.
Dupa ghimbir, ardeiul este foarte cautat pentru digestie, dar gatit poate crea, alaturi alimentele condimentate, arsuri, iritatii ale sistemului digetiv sau chiar ulcere.
Pudra de ardei iute uscat se presupune ca are cele mai mari proprietati vindecatoare. Uscind ardeiul iute se pare ca acizii care cauzeaza efectele negative sint eliminati.
Ardeiul iute este un stimulent, antiseptic care contine o mare cantitate de vitamina C si beta-caroten. El poate regulariza curgerea singelui, intareste inima, arterele si nervii. Daca vreodata simtiti cum se apropie gripa, consumati putin ardei iute pentru a indeparta simptomele neplacute. Proprietatile curative ale ardeiului vor stimula circulatia care va va ajuta sa transpirati.
Utilizarile externe ale pudrei de ardei iute
Sub forma de pudra, ardeiul iute poate fi utilizat si extern pentru videcarea ranilor. Aplicind o fisie subtire din aceasta pudra pe zona afectata, ea va curata rana facindu-si imediat efectul.
O alta utilizare externa a ardeiului iute este in cazul congestiei sinusurilor. Adaugati putin ardei iute intr-un pahar cu apa si trageti incet pe nas pe fiecare nara in parte. Astfel va puteti elibera de congestie si veti scapa de infectie. Nasul infundat se mai poate desfunda daca inspirati in dreptul unui ardei iute taiat.
Aceasta planta este cunoscuta pentru vindecarea infectiilor aparute la nivelul gingiilor, eliminind durerile si abcesele. Puneti pe periuta de dinti putina pudra de ardei iute si spalati-va asa cum procedati de obicei. Aceasta operatie este benefica pentru gingii, iar daca faceti gargara cu o solutie de ardei iute, aceasta este foarte benefica in cazul durerilor de git.
Medicina populara consemneaza si utilizarea ardeiul iute contra durerilor de urechi la copii.
Tinctura de ardei iute contra alcoolismului
Se maruntesc 2-3 ardei iuti si se amesteca cu 100 ml alcool. Se lasa la macerat 14 zile la temperatura camerei, agitindu-se din cind in cind, dupa care se filtreaza. Se administreaza cite 5-10 picaturi de tinctura de ardei iute la un litru de alcool, de preferinta cel mai cautat de persoana alcoolica. Dupa un timp, daca alcoolicul va coopera, va aparea aversiunea fata de bautura.
Sfaturi din medicina chinezeasca
Medicina chinezeasca ne spune ca daca poftiti la mincaruri condimentate este un semn ca suferiti de afectiuni pulmonare. Acest lucru se poate explica avind in vedere deficitul de oxigen din tesuturi indus de reducerea capacitatii functionale a plaminilor bolnavi. Condimentele iuti activeaza circulatia sangvina si, drept urmare, aportul de oxigen. Poate fi vorba si de o insuficienta cardiaca, pentru a caror ameliorare organismul solicita aceste produse.
Retete pentru sezonul rece
Acum, cind perioada rece tocmai a inceput si o data cu ea si sezonul racelilor si gripelor, ardeiul iute poate fi un aliat de nadejdie. Consumind in timpul mesei o mica doza de ardei iute, acesta va pune singele in miscare incalzind corpul, va distruge germenii infectiosi si va desfunda nasul infundat, usurind respiratia.
Tot datorita acestor proprietati, celor care in anotimpul rece sufera de frig si doresc sa-si mareasca temperatura corpului le este recomandat sa consume ardei iute. O jumatate de ardei iute pe zi are si efecte stimulente asupra sistemului nervos, creind o stare de buna dispozitie.
Bunicii nostri tratau racelile cu diverse preparate din ardei iute
In tratarea diverselor raceli ce implicau dureri de git, guturai, tuse, dar si pentru durerile de spate, bunicii nostri foloseau diverse mixturi din ardei iute.
Dureri de git
Contra durerilor de git, se pune o jumatate de lingurta de seminte de ardei iute in doua linguri de apa fiarta, se lasa un sfert de ora si apoi se amesteca cu putina miere. Mixtura astfel realizata se consuma incet, cu inghitituri mici.
Ceaiul de maghiran sau rozmarin utilizat contra durerilor de git are un efect imediat daca se adauga si un virf de lingurita de seminte de ardei iute.
Tusea
Tot bunicile noastre foloseau contra tusei un amestec de rachiu, ardei iute si apa care, in afara de efectul antiinfectios, calmeaza si accesele de tuse. Pentru a prepara aceasta mixtura se maruntesc 15-20 ardei iuti peste care se toarna o jumatate de litru de rachiu si se lasa o saptamina la macerat dupa care se strecoara. Produsul astfel obtinut este tinut la intuneric.
Dureri de rinichi
Exista varietati de ardei iute care au proprietati laxative si diuretice, favorizind eliminarea uratilor si a nisipului, fiind totodata un calmant al durerilor de rinichi si vezica. Intern, in doze mici, poate fi folosit ca stimulent al secretiilor stomacale.
Masaj
Ardeiul iute este un revulsiv puternic si este utilizat extern sub forma de tinctura in frectii. Cei care sufera de pe urma extremitatilor reci pot incerca un masaj al acestor zone cu o tinctura din ardei iute.