Reciclează pentru un oraş mai curat !
„ Nimic nu se pierde , nimic nu se câştigă , totul se transformă „
În urma unor studii efectuate , s-a demonstrat că fiecare cetăţean generează zilnic aproximativ 1,5 – 2 kg de gunoi , din care cel puţin jumătate este reciclabil .
În trecut oamenii obişnuiau să repare şi să refolosească tot ce puteau . Populaţia era mai mică şi oamenii trăiau în grupuri mai puţin concentrate . Pe lângă toate acestea , ambalajele folosite erau din materiale care se descompun uşor şi în acest fel reîntoarcerea materiilor prime în natură era mult mai rapidă şi mai simplă . Revoluţia industrială a permis fabricarea pe scară industrială a ambalajelor uşoare , rezistente , care menţin diversele produse alimentare în condiţii adecvate pentru mai mult timp . În acest fel confortul şi accesul la produse din ce în ce mai variate este automat mult mai mare . Evoluţia este în folosul omenirii dar care este tributul pe care trebuie să-l plătim ? Populaţia Globului a crescut foarte mult şi este în continuă creştere , în timp ce resursele sunt din ce în ce mai puţin accesibile . În acest fel în scurt timp riscăm să nu mai avem materiile prime din care să ne realizăm produsele necesare vieţii de zi cu zi .

Prin colectarea si valorificarea prin reciclare a acestor deşeuri, se reduce semnificativ consumul de lemn pentru producerea hârtiei.
Dintr-o tona de deşeuri de hârtie se pot produce 2500 de caiete şcolare sau 12 300 ziare. Reciclarea hârtiei duce la economisirea a 25% din energia consumată in raport cu hârtia alba, a cca. 90% din apa necesara pentru producerea unui kg. de hartie alba, salveaza copaci (pentru obţinerea unei tone de hartie sunt necesari 5 arbori de cca. 80-100 de ani !).
Principalele tipuri de deşeuri de hârtie şi carton reciclabile sunt: ziare si reviste, carton gofrat, hârtie de calitate si hârtie mixta.
Principalele utilizari ale hârtiei reciclate sunt: substituirea pastei de hartie, realizarea unor produse pentru construcţii: pereţi din carton cu gips, combustibili obtinuti din deşeuri (in amestec cu deşeurile din plastic şi lemn).
In prezent exista pubele de capacitati de 1,1m³ si mai mici asezate in diferite zone de catre agentii de salubritate. Colectarea separata a deseurilor din hartie si carton trebuie sa se extinda si la nivelul populatiei nu doar la nivelul agentilor economici, deoarece o foarte mare cantitate de hartie si carton poate fi recuperata.

0 comentarii:
Trimiteți un comentariu