Voi incepe acest articol prin a va spune ca legumele sunt foarte bune pentru sanatatea noastra atat interioara cat si exterioara.
Voi face prezentarea catorva legume( cele pe care le folosim cel mai des) si ce contin ele.( incerc sa fiu scurta dar la obiect , ca sa nu va plictisiti citind):
MorcovulEste o radacinoasa,bogata in : glucide,vitaminele B1,B2,folacina,caroten,substante minerale(fier,cupru,calciu,fosfor).Il puteti consuma crud, adaugat in mancarea gatita dar il puteti consuma ca si suc.
Este o leguma care are calitati diuretice si digestive si actioneaza benefic asupra plamanilor si splinei.
PatrunjelulEste tot o radacinoasa, care contine cantitati mari de beta caroten, vitamina B12, clorofila, calciu, mai multa vitamina C decat citricele. Acesta ajuta mecanismele de aparare ale organismului si suprima bacteriile daunatoare deoarece este un puternic fortifiant al imunitatii.
RosiaEste o importanta sursa de: potasiu, fofor, fier, vitaminele A,B,C, fitosteroli, acid folic.Cosumul de rosii creste rezistenta organismului la cancerul de prostata, plamani, digestiv si afectiuni cardiovasculare.De asemena rosia ajuta la combaterea aterosclerozei.
TelinaEste o radacinoasa bogata in vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu .Telina se poate folosi pentru o gama larga de rani, cicatrici, degeraturi, ulceratii, pentru ca are capacitati cicatrizante.Este indicata si in curele de slabire si tratarea obezitatii.
CeapaFace parte din clasa bulbifere, fiind bogata in glucide, vitaminele C, B, saruri minerale, ulei volatin .Diminueaza procesul de degenerare a sistemului imunitar si este un diuretic puternic.De asemenea ceapa este recomandata in prevenirea afectiunilor cardiace si reumatice.
Spanacul
Principalii constituenti ai spanacului sunt: saruri minerale din belsug (sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, aminoacizi (arginina, lizina), lipide, protide, glucide.Este recomandat in anemie, astenie fizica si nervoasa, afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, vascozitate sangvina crescuta, afectiuni renale, cistita, diabet, guta, insuficienta renala, rahitism, obezitate.
Ardeiul grasEste o leguma bogata în vitamina C si A ,B6, acid folic, fibre,beta-caroten si licopen.Ajuta la scaderea colesterolului si la prevenirea cancerului de colon.
DovlecelulContine celuloza fina; este bogat în caroten, vitaminele C, P, potasiu.Aceasta leguma este indicata pentru astm, tromboze, ischemie cardiaca, lipsa de calciu si constipatie.
Cartoful (bulbii) Are valoare nutritiva înalta datorita continutului sau de amidon (14-27%), proteine (tuberina), vitamine (B1,B2,B3,B6,C) ,fier, potasiu, magneziu. Cu ajutorul cartofului pot fi ameliorate diverse afectiuni cu ar fi: stari reumatice, stari de raceala cu inflamatie in zona gatului, arsuri si degeraturi.
RidicheaEste o leguma care contine: vitaminele A,B,C, calciu, iod magneziu, sulf,uleiuri volatile sulfurate.Este indicata in bronsita cronica, sinuzita, rinita alergica, febra,rahitism.
Conopida Este bogata în vitaminele C, K, complexul vitaminic B si minerale precum potasiul, calciul, manganul, zincul, cuprul.Este indicata pentru detoxifierea organismului,pentru prevenirea bolilor de cancer si persoanelor hipertensive.
CastraveteleEste alcatuit in proportie de 96.5% din apa si are foarte putine calorii.Contine o cantitate foarte mare de potasiu, fier,magneziu, fosfor/ cea mai mare parte sunt depozitate in coaja lui.Este indicat in insuficienta renala, diabet,guta, tensiune arteriala oscilanta, pancreatita.
Sfecla rosie( radacina)Contine glucide ( 8-10%),potasiu, calciu, fosfor, vitamine B1,B2,C.Este indicata pentru amigdalita, anemie, bronsita cronica, constipatie, hemoroizi, aritmie, varice.
.
Legumele si Importanta lor.
13:41 |
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu