Fast-food - Mancare nesanatoasa

Ce se ascunde la fast-food?

Excesul de grasimi, de zahar, caloriile si intoxicatiile alimentare sunt riscurile care ne pandesc fast-food. Dar sa le luam pe rand:
1. Grasimile: hamburgerii, pizza contin cantitati mari de grasimi hidrogenate si partial hidrogenate (margarina). Aceste grasimi sunt chiar mai periculoase decat grasimile saturate de origine animala (unt, slanina de porc). Produsele prajite in ulei, sosurile, maioneza sunt foarte bogate in grasimi si au un continut ridicat de sodiu. O lingura de maioneza contine 17 g grasimi. Potrivit nutritionistilor, problemele cu greutatea pe care le au consumatorii de fast-food nu se datoreaza painii, prezenta in sandvisuri, ci grasimilor in exces. Sa nu uitam ca 1 gram de grasimi contine 9 calorii!
2. Zaharul: prajiturile, placintele cu fructe, bauturile carbogazoase sunt foarte populare in fast-food-uri. Atentie! In aceste produse se ascunde foarte mult zahar. Despre prajituri, placinte stim cu totii ca sunt bogate in zahar. Te-ai gandit insa vreodata cat zahar contin bauturile carbogazoase? De regula, bauturile carbogazoase contin 10%-11% zahar, ceea ce inseamna ca la un pahar de 500 ml suc consumam 50 g zahar. La 4 calorii pe gramul de zahar, aceasta inseamna 200 de calorii/pahar de 500 ml, calorii pe care le ignoram aparent.
3. Caloriile: hamburgerii contin 250 de calorii/100 g. Un hamburger insa cantareste aproximativ 250 g, ceea ce inseamna peste 600 de calorii. 100 g cartofi prajiti contin 300 de calorii. 100 g pizza (o felie) contine aproximativ 250 de calorii. Dar cine se opreste la o felie de pizza?! Mai mult, fiecare pranz la fast-food contine obligatoriu un sos: ketchup, maioneza, mustar. Nici acestea nu se lasa mai prejos in privinta caloriilor: o lingura de maioneza contine 160 de calorii!
4. Toxiinfectiile alimentare: restaurantele fast-food sunt intotdeauna aglomerate. Din dorinta de a reduce la minimum timpul de asteptare al clientilor, alimentele sunt prajite insuficient, existand posibilitatea de contaminare cu diferite bacterii. Riscul de toxiinfectie alimentara se pastreaza si daca alimentele sunt depozitate in locuri insalubre sau la temperaturi necorespunzatoare.

Salata, o alegere potrivita

Singurul lucru sanatos la un fast-food este salata. Nu are multe calorii, iar daca nu ii adaugi cine stie ce sos plin de E-uri si grasimi, este un pranz potrivit. Incearca sa pui cat mai putine sosuri salatelor! Sosurile reduc importanta legumelor consumate, caci o salata inecata in maioneza este mai degraba bogata in grasimi si calorii decat in vitamine.
Si in privinta salatelor, fast-food-urilor li se aduc unele invinuiri: legumele si fructele destinate consumului sunt congelate. Daca lantul frigorific este pus la punct, iar legumele decongelate sunt pregatite si consumate rapid nu este nici o problema. Din pacate insa, legumele sunt de multe ori recongelate. Un produs decongelat isi pierde foarte rapid calitatile nutritive, vitaminele, iar daca nu este consumat sau pregatit rapid, in el se dezvolta microorganisme periculoase pentru sanatate consumatorului. Daca legumele sunt recongelate, pe de o parte sunt recongelate produse fara valoare nutritiva, iar pe de alta parte, produse in care s-au dezvoltat bacterii.

Obisnuinta de a trece zilnic pe la fast-food duce incet, dar sigur la obezitate. Mai mult, pe termen lung, grasimile hidrogenate si partial hidrogenate din aceste alimente pot provoca boli cardiovasculare si neurovegetative. Atunci cand sunt asimilate de organism, aceste grasimi slabesc sistemul imunitar, cresc riscul de infectii, intoxicatii si chiar cancer.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu