Poluarea de la Azomureş va fi măsurată, timp de o lună, cu un autolaborator

Un autolaborator de la ANM va fi dus la Tg. Mureş pentru a monitoriza, timp de o lună, emisiile de amoniac de la combinatul Azomureş, după ce societatea a contestat sancţiunile primite pentru depăşirea valorilor normale de amoniac, motivând că laboratorul care a făcut măsurători nu e acreditat.poluare Azomures
Reprezentanţi ai autorităţilor de mediu – Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu, de la nivel local, regional şi naţional – au stabilit, joi, la Târgu Mureş măsurile pe care trebuie să le ia în ceea ce priveşte poluarea produsă de Azomureş în ultima perioadă.
Directorul APM Mureş, Dănuţ Ştefănescu, şi Daniela Stoica, de la APM Sibiu, au afirmat că măsurătorile făcute până acum, care indicau depăşiri ale valorilor normale, pot fi contestate în instanţă deoarece laboratorul unde au fost efectuate nu este acreditat la standarde europene. Prin urmare, va fi adus un autolaborator de la Bucureşti, de la ANM, dar specialiştii susţin că poate nici acela nu este acreditat.
“Niciun laborator de agenţie din judeţe nu este acreditat. Nu ştiu ce autolaborator ne vor trimite, de unde. Poate este acreditat, poate nu. Dar nu asta este important, ci valorile indicate”, a declarat Ştefănescu.
Acesta a admis însă că dacă Azomureş contestă în instanţă rezultate obţinute din măsurători făcute cu aparate neconforme ar putea câştiga procesul. Daniela Stoica, de la Agenţia Regională Sibiu, a spus că actualele depăşiri nu constituie suficiente motive pentru suspendarea activităţii la combinat.
“După rezultatele care sunt aici nu se poate suspenda deocamdată, dar încercăm să analizăm toate situaţiile. Vom lua în considerare analizele făcute cu autolaboratoarele, pentru că de asta le facem, dar, dacă le vor contesta, vom vedea în instanţă. Vom începe toate demersurile pentru rezolvarea problemei, chiar dacă ajungem în instanţă”, a declarat Stoica.
Autolaboratorul va face măsurători timp de o lună. „În această lună, cel puţin sub presiunea acestui autolaborator, probabil colegii beneficiari o să îşi reducă puţin capacităţile şi cel puţin o lună de zile nu vor fi probleme aici”, a fost de părere Daniela Stoica. Aceasta a recunoscut însă că nu se prea poate face nimic pentru că Azomureş are program de conformare până în 2015.
“Toate aceste autorizaţii de mediu s-au dat pe baza unor negocieri făcute în 2004. Sperăm să-i aducem cel puţin la masa negocierilor să vedem ce putem face în cadrul legal pe care îl avem”, a afirmat Stoica.
La rândul său, directorul Gărzii de Mediu Mureş, Octavian Moldovan, a spus că „analizele de până acum nu par suficient de concludente pentru a propune suspendarea activităţii la combinat”. Şeful APM Mureş a adăugat că deoarece Azomureş lucrează la capacitate maximă poluează mai mult.
Primarul Dorin Florea a adus acuzaţii grave atât autorităţilor de mediu, cât şi conducerii combinatului. „Am aflat că în România nu sunt laboratoare agrementate. Le-am cerut (autorităţilor de mediu-n.r.) ca în maximum 10 zile să aducă laborator şi să monitorizeze ce se întâmplă. Azomureş să nu-şi bată joc de târgumureşeni. I-am susţinut ani de zile. În toată Europa, toate combinatele mari au conformare până în 2009. Singurii care au obţinut până în 2012 sunt turcii, ţară care este extracomunitară (…). Combinatul a supravieţuit datorită şi bunăvoinţei guvernelor, pentru că totdeauna au beneficiat de gazul cel mai ieftin”, a afirmat Florea.
Primarul a propus o modificarea a legii pentru cazurile de poluare. „Îi propun premierului desfiinţarea tuturor agenţiilor şi formarea uneia singură la nivel de judeţ, dar să aibă forţă şi responsabiliate. Le-am cerut să contureze şi modificări ale actelor legislative, dacă sunt proaste şi permit o astfel de aprobare”, a afirmat primarul.
Florea a mai spus că vrea şi o garanţie financiară din partea conducerii Azomureş. „În cazul combinatului, eu aş cere un fond de rezervă, o garanţie, ca în momentul în care se mai întâmplă ceva să simtă acest lucru. Eu le-aş cere 10 milioane de euro, nu ştiu cât valorează intoxicarea târgumureşenilor, o garanţie depozitată într-o bancă şi, când se întâmplă ceva, automat primăria pune mâna pe bani. Dezvolt spaţiu verde şi aşa mai departe”, a spus Dorin Florea.
Garda de Mediu Mureş a amendat în ultimele luni Azomureş de două ori: cu 50 000 de lei, respectiv 20 000, dar conducerea combinatului a contestat ambele amenzi tocmai pe motiv că laboratorul nu are acreditare.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu