Numit chiar și “regele legumelor”, având în vedere larga răspândire a lui în mâncărurile de toate felurile, morcovul poate primi locul I în clasamentul legumelor cel mai des folosite la gătit. După cum indică și culoarea, morcovul este una dintre legumele bogate în beta-caroten. Organismul nostru transformă beta-carotenul în vitamina A, utilă pentru vedere, în special cea nocturnă. Așa că dacă vreți ca princhindelul să fie sănătos și să poată circula ușor prin casă noaptea, dați-i să manânce des morcov. Dar nu foarte des! Consumul excesiv de morcovi poate dăuna nasului celui mic, colorându-l portocaliu. Dacă aveți parte de așa ceva, nu vă impacientați! Reduceți consumul de morcovi și situația va reveni la normal în scurt timp.
Ce nutrienți conține morcovul?
Morcovul este cea mai importantă sursă naturală de vitamina A. Vitamina A îmbunătățește vederea, atenuând efectele îmbătrânirii ochilor și prevenind apariția unor boli de vedere, cum ar fi cataracta, atât de răspândită la vârste înaintate.
Morcovii conțin fibre alimentare, acid folic, vitamina C, vitamina B, potasiu, fier, magneziu și calciu.
Cum alegem morcovii și cum îi depozităm?
Dacă puteți cumpăra morcovi cu tot cu frunzele lor, aveți un indiciu important cu privire la prospețimea lor. Cu cât frunzele sunt mai verzi și mai proaspete, cu atât morcovul este mai “nou”. Un morcov prea moale, din care cresc mici firișoare albe sau dimpotrivă, foarte uscat, este vechi și nu ne mai poate oferi substanțele nutritive pe care le deținea în perioada lui de prospețime.
În ceea ce privește coaja morcovului, ea conține mare parte dintre nutrienți. Dacă ai însă dubii cu privire la proveniența morcovului, mai înțelept ar fi să renunți la coaja lui înainte de a-l găti. Și chimicalele se concentrează în cea mai mare parte în coaja legumei.
Cea mai indicată metodă de a găti morcovii pentru a păstra nutrienții conținuți este fierberea la aburi.
Cea mai bună metodă de a păstra frăgezimea morcovului și substanțele hrănitoare din el este de a-l depozita în frigider, în compartimentul special pentru fructe și legume.
Morcovul si Importanta lui.
11:16 |
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu