Vitamina B5


B5 - elimina din organism toxinele provenite din medicamente


Vitamina B5 e cunoscuta si sub numele de acid pantotenic dupa cuvantul grecesc "pantoten" ceea ce inseamna "peste tot". Acest acid este omniprezent in natura.


Stiati ca vitamina B5 contine coenzima A? Aceasta coenzima este o substanta care ajuta organismul sa elimine toxinele care ajung in corp prin intermediul medicamentelor.
Fii atenta unde depozitezi aceasta vitamina deoarece mediile alcaline, acide si caldura nu sunt favorabile vitaminei B5.


Actiuni:


- activeaza sistemul nervos parasimpatic stimuland digestia, excretia si repararea celulara;
- stimuleaza activitatea glandelor suprarenale (de aici si denumirea ei de vitamina antistres);
- stimuleaza cresterea si rezistenta unghiilor, parului si a pielii;
- ajuta la cicatrizarea rapida a plagilor;
- reduce efectele secundare ale chimioterapiei;
- stimuleaza procesele de detoxificare in special in cazul alcoolismului;
- creste imunitatea prin producerea de anticorpi;
- trateaza artrita si afectiunile cardiovasculare;
- incetineste imbatranirea;
- antiastenica, antialergica, antidepresiva;
- reduce efectele toxice si reactiile adverse cauzate  de medicamente.


Somniferele, antibioticele, contraceptivele orale, alcoolul, cafeaua si stresul anuleaza efectele vitaminei B5 in organism.


Carenta vitaminei B5 apare cand faci tratamente cu antibiotice sau consumi excesiv produse rafinate. Apar urmatoarele manifestari:


- afectiuni dermatologice si hematologice, astenie, cefalee, crampe musculare, depresie, diaree, eczeme, greata, insomnie, imbatranire prematura, ulcer gastro-duodenal, ulceratii cutanate, varsaturi.


Nu exista exces ale vitaminei B5 in organism deoarece surplusul il elimini natural prin urinare.


Iti recomand urmatoarele doze zilnice:


- copii - 5mg, adolescenti - intre 8 si 10mg, adulti - 15mg, femei insarcinate sau care alapteaza - intre 15 si 20mg.


Gasesti vitamina B5 in urmatoarele surse naturale:


- lactate: branza, lapte de vaca, bivolita, oaie, capra, smantana, zer, unt, iaurt si lapte matern;
- galbenus si albus de ou crud, ou intreg de gaina;
- cereale: tarate, orez, secara, hrisca, porumb dulce, ovaz, orz, si faina integrala de cereale;
- legume: cartofi, telina, pastarnac, morcovi, sfecla, gulii, ridiche neagra, soia, mazare, broccoli, conopida, linte, fasole, varza, patrunjel, spanac, ceapa, dovleac, rosii, castraveti, vinete, ardei iute, ciuperci;
- fructe: mere, pere, caise si prune crude si uscate, cirese, piersici, capsune, coacaze negre, zmeura, mure, afine, stafide, struguri, catina, arahide, nuci, migdale, castane, cocos, pepene, avocado, masline verzi, smochine, portocale, banane, lamai, ananas, caju;
- alte surse: polen, miere, laptisor de matca.


Iti recomand si cateva plante care contin vitamina B5:


- frunze de: andive, ceai chinezesc, salvie si urzica;
- flori de cardon;
- radacina de: ginseng oriental si urzica;
- sucul plantei de orz si ovaz.


Daca vrei sa consumi mai multa vitamina B5, cel mai bogat continut al acestei vitamine il gasesti in boabele uscate de fasole mung (Vigna mungo) si galbenusul de ou crud care ambele contin 3,5mg/100gr urmate de ciuperci, tarate de grau si arahide care au un continut de 2,5-2,7mg/100gr, iar nucile, avocado, nautul, lintea, soia, mazarea, graul, hrisca, secara si orezul contin intre 1,2 si 1,8gr/100gr.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu