Consumul de fructe proaspete iti ofera nenumarate beneficii datorita nutrientilor valorosi ce se regasesc in acestea. Fructele contin fibre, antioxidanti, vitamine si minerale. Din punct de vedere nutritional, consumul anumitor fructe este mai avantajos decat consumul altora. Spre exemplu, citricele, kiwi, strugurii precum si toate fructele de padure sunt bogate in antioxidanti, in mod special. Insa vei obtine beneficii si vei imbunatati starea de sanatate indiferent de tipul de fructe ales. Trebuie doar sa ai grija ca varietatea respectiva sa fie de sezon si sa provina din recolta locala, romaneasca.
Fructele inseamna sanatate
08:12 |
Cate fructe ar trebui sa mancati in fiecare zi?
Noi iti recomandam sa consumi maxim patru portii de fructe pe zi. Astfel, iti vei putea asigura necesarul zilnic de nutrienti. Majoritatea persoanelor nu au probleme in ceea ce priveste urmarea acestei recomandari deoarece fructele sunt dulci si delicioase.
Este posibil insa, ca unele persoane sa exagereze si sa consume mult mai multe portii de fructe decat ar avea nevoie organismul lor. Pe langa toate beneficiile de care ai parte de pe urma consumului acestor alimente, nu ar trebui sa uiti ca fructele contin o cantitate semnificativa de zahar si, prin urmare, nu ar trebui sa depasesti doza zilnica recomandata.
Fructele sunt o alegere excelenta in acele momente in care simti o pofta intensa pentru ceva dulce. Astfel, poti evita vizita daunatoare la patiseria de vis-a-vis. Chiar si in situatia in care fructul respectiv reprezinta a cincea portie in acea zi, tot vei face o alegere mult mai buna decat o ciocolata, o prajitura sau o gogoasa. Insa ai grija sa nu folosesti argumentul ca fructele sunt naturale si benefice pentru sanatate pentru a combate argumentul ca ele contin, totusi, o cantitate semnificativa de zahar.
Cat de sanatoase sunt fructele uscate?
Este foarte posibil sa te confruntati cu o problema atunci cand ai de-a face cu fructe uscate precum stafidele sau caisele. Copii, in mod special, insa si adultii le consuma cu aceeasi „pasiune” precum bomboanele deoarece au un gust asemanator cu acestea. Aceasta „pasiune” provine din faptul ca, atunci cand sunt deshidratate respectivele fructe, este pastrata aceeasi cantitate de zahar, numai ca intr-un volum mult mai mic. Se pierde acea componenta naturala a fructelor care determina marimea portiilor si, prin urmare, poti ajunge sa consumi mult mai mult zahar si mult mai multe calorii decat ti-ai dori.
Spre exemplu, o ceasca de struguri contine aproximativ 24 g de zahar si 104 calorii. De cealalta parte, o ceasca de stafide contine 100 g de zahar si 500 de calorii. Chiar daca stafidele contin fibre si vitamine, atunci cand vine vorba de zahar, consumul acestora poate avea efecte la fel de nocive precum consumul jeleurilor – mai ales daca pornesti de la ideea ca stafidele sunt o alegere „mai sanatoasa”.
Dar sucul de fructe? Cat de sanatos este acesta?
Adevarul este ca oamenii tind sa supraestimeze valoarea nutritiva a sucului de fructe. Spre exemplu, foarte multe persoane considera ca, oferindu-le suc de fructe copiilor lor in locul bauturilor carbogazoase, le imbunatatesc in mod semnificativ alimentatia. Insa, haideti sa fim sinceri! Majoritatea nutrientilor din fructele respective se pierd in timpul procesarii. Fibrele sunt indepartate cu totul. Prin urmare, in ciuda originilor sale de aliment hranitor, sucul de fructe devine de fapt echivalentul apei indulcite.
Mai mult decat atat, acum poti cumpara din supermarket-uri combinatii de suc de fructe si suc de legume, producatorii din industria alimentara considerand aceste produse drept modalitati de a introduce mai multe portii de legume in alimentatia dumneavoastra. Acest mod de a privi lucrurile este insa unul exagerat. Sucurile respective au un continut ridicat de zahar si sunt bogate in calorii iar valoarea lor nutritionala este neglijabila in comparatie cu avantajele pe care le poti obtine daca ati consuma respectivele fructe si legume intregi.
Prin urmare, atunci cand vine vorba despre sucul de fructe, mai putin inseamna de fapt mai mult. Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma in mod frecvent suc de fructe sunt mai predispuse la aparitia diabetului de tip 2. De cealalta parte, persoanele care consuma mai multe fructe intregi au un risc scazut de dezvoltare a acestei afectiuni. Din punctul nostru de vedere, sucul de fructe ar trebui incadrat in categoria bauturilor cu indulcitori.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu