Indatoririle zilnice ne fac deseori sa ne simtim obositi si sa ajungem la un punct in care simtim ca nu mai facem fata. Fie ca este vorba despre un termen limita la servici sau despre examenele din sesiune pentru care inveti cu o noapte inainte, astfel de solicitari ne fac deseori sa apelam la stimulente care sa ne ajute sa ducem la bun sfarsit ceea ce avem de facut. In general, produsele energizante la care apelam au la baza cafeina: de la cafea, cola sau ciocolata la bauturile energizante. Acestea din urma au aparut pe piata romaneasca in ultimii ani si au fost privite ca o solutie buna pentru oboseala sau lipsa de energie cu care ne confruntam din ce in ce mai mult in zilele noastre, in loc ca solutia sa fie gasita printr-o atentie sporita acordata alimentatiei si ritmului de viata. Bauturile energizante pe baza de taurina par a fi, intr-adevar, cea mai simpla si rapida solutie intr-un secol al vitezei, mai ales ca acestea sunt recunoscute pentru cantitatea mare de energie pe care o furnizeaza corpului intr-un timp scurt.
Te ajuta atunci cand te simti epuizat, dar cati dintre noi se gandesc la efectele nocive pe care le pot avea ingredientele acestor bauturi asupra sanatatii noastre? Pentru a intelege mai bine riscurile la care ne supunem sanatatea atunci cand consumam astfel de bauturi, iata cateva informatii utile privind ingredientele si posibilele efecte negative ale acestora.
In primul rand - cafeina. O cutie de bautura energizanta contine aproximativ 80 mg de cafeina, cantitatea pe care o contine si o ceasca de cafea. In cantitati moderate, cafeina are efecte benefice asupra organismului, stimuland arderea grasimilor si transformarea acestora in energie. Partea rea este ca forteaza organismul sa produca energie chiar si cand acesta nu are resurse suficiente, obosind astfel excesiv muschii si sistemul nervos. Efectul cafeinei este temporar, iar cand acesta a trecut persoana se simte si mai obosita. Consumul ridicat de cafeina poate duce la anxietate sau la tulburari cardiace precum palpitatii, aritmii, hipertensiune. Printre efectele sale adverse se numara si efectul diuretic al cafeinei, care duce la deshidratare. Iar in combinatie cu zaharul, un alt ingredient al bauturilor energizante, gradul de deshidratare este si mai ridicat. Asadar, este indicata evitarea acestor bauturi atunci cand facem sport.
Zaharul este principalul ingredient. O cutie de bautura energizanta contine 27 g de zahar, avand o valoare energetica de 112.5 kcal. S-a demonstrat ca aceasta cantitate de zahar incetineste evacuarea gastrica si produce deshidratare. Energia oferita de zahar nu este pe termen lung, iar impreuna cu cafeina duce la o cadere energetica atunci cand efectul bauturii dispare. Din cauza continutului mare de zahar, pot fi foarte periculoase pentru diabetici sau pentru cei cu variatii ale glicemiei.
Un ingredient popular al bauturilor energizante este taurina, un aminoacid produs si de organism, in special in muschi, creier, inima si sange. Un adult care cantareste 70 kg are aproximativ 70 g de taurina distribuita in tot organismul, ceea ce ar insemna de 70 de ori mai multa taurina decat o cutie de bautura energizanta, care contine 1000 mg. Insa, taurina din bauturile energizante este o substanta sintetica,
produsa de companiile farmaceutice si nu este derivata din produse animale. Oamenii au tendinta sa asocieze efectul taurinei in corp cu cel al cafeinei, insa putini stiu ca este adaugata ca ingredient tocmai pentru a contracara efectele negative ale cafeinei. Printre beneficiile taurinei in organism se numara protejarea inimii de supralicitare, reglarea temperaturii corpului, reducerea stresului, precum si detoxifierea organismului. In conditii de stres sau de efort fizic, corpul uman elimina prin urina o cantitate mai mare de taurina, pe care nu o poate sintetiza rapid pentru a compensa pierderea. In acest caz, consumul de bautura energizanta poate fi benefic, asigurand refacerea deficitului de taurina.
Substante chimice toxice pentru organism precum coloranti, arome sau indulcitori sunt si ele prezente in randul ingredientelor acestor bauturi. Desi se gasesc in doze mici, in timp acestea se pot acumula in corp si pot contribui la probleme de sanatate.
Desi in cantitate foarte mica, un element util si fara efecte negative din bauturile energizante este reprezentat de vitamine si minerale. Avand un efect antioxidant, acestea protejeaza impotriva efectului toxic al substantelor chimice.
Bauturile energizante mai contin o substanta care ii pune pe ganduri pe medici: efedrina. S-a dovedit ca efedrina, in combinatie cu cafeina, poate provoca boli de inima mortale.
Subiectul este insa controversat. Studiile efectuate de oameni de stiinta din domeniul toxicologiei, medicinei interne si psihologiei au aratat ca atat timp cat dozele recomandate nu sunt depasite (producatorii nu recomanda depasirea a patru cutii pe zi), consumul bauturilor energizante nu sunt periculoase pentru un organism sanatos. Cu toate acestea, taurina a fost interzisa in Finlanda si Canada, iar Danemarca si Norvegia discuta chiar despre interzicerea tuturor bauturilor energizante. De asemenea, Franta a interzis comercializarea bauturilor energizante pe motivul ca nu exista studii satisfacatoare care sa arate impactul asupra sanatatii pe termen lung. Iar specialistii germani si-au aratat nemultumirea fata de consumul destul de ridicat al acestor bauturi, in special in combinatie cu alcool, fiind foarte daunator pentru inima si provocand probleme grave de perceptie (s-au raportat decese in cazul persoanelor care au facut abuz de aceasta combinatie).
Consumul indelungat de bauturi energizante poate duce la boli de inima, de ficat sau atacuri de panica. Nu sunt deloc recomandate copiilor, gravidelor, femeilor care alapteza, persoanelor cu intoleranta la cafeina, cu hipertensiune arteriala si boli de inima. Asadar, inainte de a avea nevoie de o bautura energizanta pentru a obtine mai multa energie, incearca sa acorzi o atentie sporita alimentatiei si a ritmului tau de viata. Organizeaza-ti timpul mai eficient, dozeaza efortul pe care trebuie sa-l depui si nu ignora necesitatea momentelor de odihna. Efectul va fi de durata!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu