Dezinfectare

Dezinfectarea sau dezinfecția este procesul care are ca rezultat eliminarea de pe o suprafata sau un obiect a majorității microbilor și microorganismelor, fie animale, fie vegetale, dăunătoare.Termenul de dezinfectare este folosit în medicina, referindu-se la acțiunea mediului de a elimina sau previne, temporar sau nu, microbii aflați fie pe pielea, fie într-o rană deschisă a pacientului, folosind o substanță dezinfectantă, de obicei medicinal.
Din punct vedere tehnic dezinfecția se deosebește de sterilizare unde materialul este complet eliberat de microorganisme. Dezinfecția reduce numărul germenilor la un factor de ca 105 iar este o deosebire între „a dezinfecta igienic mâinle” sau „dezinfecția mâinilor înaintea unei operații chirurgicale”.

Metode de dezinfectare
Dezinfectarea se realizează de obicei folosind substanțe dezinfectante, deși există și alte metode:

  • expunerea la ultraviolete
  • expunerea materialului infestat la temperaturi ridicate, la care microbii nu rezistă
În gospodărie se folosesc și alte metode de dezinfectare :
Microbii din perdele pot fi înlăturați prin aspirare, folosind un aspirator. Pentru igiena personală, cel mai la îndemână dezinfectant este sapunul, ce se găsește în magazine în mai multe forme, culori și cu mai multe arome. Pentru igiena mainilor sau igiena intimă feminină există șervețelele umede, îmbibate cu substanțe dezinfectate dar și cu substanțe aromate. Se aplică ușor asupra zonei, după care se aruncă.
Ferestrele se curăță, de obicei, cu spray-uri dezinfectante care nu doar curăță, ci și dă luciu ferestrei. Covoarele se pot curăța cu produse speciale, dar se poate folosi și otet; acesta dezinfectează dar și împrospătează culorile.Podelele se curăță ușor cu un mop, îmbibat cu substanțe dezinfectante.
Autoturismele se dezinfectează cu spray-uri dezinfectante; zonele pe care se aplică cel mai des sunt jențile autoturismelor. În timpul epidemiei de gripă aviară, automobilele care intrau sau ieșeau din satele în care s-au găsit focare erau dezinfectate cu o substanță dezinfectantă specială, punându-se accent pe jențile autoturismelor.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Boli de calculator

Pana la urma cat este de sanatos acest obicei? Oare exista ceva de care e bine sa ne ferim in mod special? Trecand peste faptul ca pentru multi dintre noi calculatorul este o unealta cu care ne castigam painea… poate fi recomandat sa ne limitam timpul petrecut in fata monitoarelor de orice fel? Exista boli profesionale in randul utilizatorilor de calculator?

Undele radio

Majoritatea tinem laptopul in poala cand avem ceva de lucru acasa. Poate acest lucru sa cauzeze probleme de sanatate?  

Ca si alte produse electronice, laptopurile intrunesc anumite standarde de calitate. Unul din aceste standarde presupune ca dispozitivele nu emit unde radio. Asta pana la aparitia tehnologiei Wi-Fi, care are la baza chiar emisia-receptia de unde radio de inalta frecventa (2,4 GHz). Ca in cazul oricarei inventii (vezi discutiile despre telefoanele mobile spre exemplu), sunt multi oameni care se intreaba daca aceste unde le dauneaza pe termen lung.

Pana acum nu exista dovezi stiintifice care sa ateste efecte negative ale undelor radio emise de laptopuri. Un sudiu efectuat de o agentie europeana atetsa ca “la aceasta data nu exista dovezi palpabile care sa ateste ca expunerea la frecventele utilizate de dispozitie Wi-Fi are efecte adverse asupra sanatatii populatiei. Frecventele utilizate sunt apropiate de alte frecvente utilizate de alte dispozitive ca radiouri, televizoare si telefoane mobile”. Cel putin pana la noi studii, folosirea laptopurilor este destul de sigura.

Boli ale ochiului

Nu sunt un mit dar nici nu afecteaza pe toata lumea. De cand au aparut monitoarele plate si sunt folosite pe scara larga, pericolul radiatiilor nocive s-a diminuat simtitor. TFT-urile sunt practic inofensive, ele neavand nici refresh vertical la fel de deranjant ca un monitor CRT. Exista insa pericolul incordarii excesive a musculaturii oculare si te poti confrunta cu senzatia de corp strain in ochi (astenopia acomodativa).

Iti poti indulci conditiile de munca destul de usor daca alegi o lumina potrivita (mai putina lumina naturala, lumina artificala de asemenea redusa), evitand suprafetele stralucitoare, ajustand luminozitatea ecranului in functie de mediul de lucru, amintindu-ti sa clipesti din cand in cand sau luand pauze frecvente ori cel putind odihnindu-ti ochii din cand in cand si pe alte suprafete decat monitorul din dotare. Daca suferi de miopie, trebuie sa stii ca lucrul la caluclator accentueaza boala. Solutia este sa iei mai multe pauze.

Afectiuni ale coloanei vertebrale

Cei care petrec multe ore in fata calculatorului sunt susceptibili de scolioze, cifoze, cifoscolioze sau spondiloze. Cam multe –oze, dar sunt dureroase si ar fi bine sa-ti iei masuri de precautie cand va asezati la birou. Incearca un pachet scurt de exercitii simple chiar stand pe scaunul de la birou: intinderi, rasuciri, aplecari, rotatii ale incheieturilor. Misca-te cat poti de des. Si ia multe pauze. Daca nu ti se permite, schimba activitatea la calculator cu alta activitate de birou sau du personal o hartie sefului direct.

Alege un scaun care se regleaza pe verticala si daca esti suficient de “sef” poate poti aranja sa primesti un scaun cu tetiere si cotiere. Macar cere un scaun din material textil sau piele. Biroul la care lucrezi trebuiesa fie suficient de lat incat sa permite asezarea tastaturii mai departe de margine, in asa fel incat o parte din maini sa se sprijine pe birou cand scrii. In caz contrar risti dureri de umeri si articulatii. Sprijinirea bratelor pe marginea nerotunjita a biroului poate bloca circulatia sangelui la nivelul antebratelor.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Igiena personala a corpului, imbracamintei, incalamintei, somnului, locuintei

Igiena corpului
Igiena corpului se concordeaza cu activitatea corecta a organismului, duce la imbunatatirea schimbului de substante, circulatiei sangvine, digestiei alimentare, respiratiei, dezvoltarii posibilitatilor fizice si intelectuale a omului.
Igiena corpului necesita, mai intai de toate, pastrarea curateniei pielii. Rolul pielii pentru organism e foarte mare. La un nivel cu plamanii pielea participa la respiratie: prin tuburile a excretiei sudaripare in fiecare zi se excreta din organism in jur de 700 g de apoi in rand cu sudoarea, cu ajutorului caruia se elimena din organism substantele toxice, ce apar in urma activitatii vitale a organismului. In acelasi timp pielea apara organismul de agentii externi.
Pastrarea pielii in curtenie e necesara la activitatea ei normala. Colbul, nimerind pe piele si amestecandu-se cu excretiile sarate a sudorii, astupa canalele de excretii glandelor sudaripare, astfel incalcand regimul normal functional al pielii. In fine, pe piele se pot acumula microorganisme patogene, care sunt periculoase pentru viata si sanatatea omului. Aflarea sistematica a pielii sub actiunea murdarii poate duce la dezvoltarea diferitor boli. De aceea e foarte important regulat de a spala corpul cu sapun si apa fierbinte. Sapunul elimina excretiile glandelor sudaripare, deschide apei accesul spre piele, apa fierbinte faciliteaza la dilatarea porilor si la curatirea lor. 
Dupa fiecare antrement, competitie e necesar de a se spala bine sub un dus cald si cu sapun. Deasemenea e necesar de a introduce in regimul personal al zilei frecarile cu prosop si udarea cu apa (daca nu este posibilitatea de a lua dus) dupa efectuarea gimnasticii de dimineata.
Ingrijirea parului necesita o acuratete deosebita, pentru ca in par deseori nimereste colbul si murdaria. Copiilor li se recomanda de a se freza scurt. Frecventarea saptamanala a baii nu face exceptie de la spalarea regulata de dimineata. Spalarea se face pana la brau cu apa de temperatura camerei.
Mainile trebuie spalate cu sapun mai multe ori pe zi. Cu maini omul efectuiaza cele mai diferite lucruri, se deaceea ele si cel mai tare se murdaresc.
Unghiile de pe maini trebuie taiate si permanent pastrate in curatenie. In murdaria ce se aduna sub unghii de cele mai deseori se retin microbii.
Asa ingrijiri necesita nu doar mainile, dar si picioarele. Ranile posibile ca apar la folosirea incorecta a incaltamintei sportive trebuie de uns cu iod si de bandajat cu tifon curat.
In cazul ca aveti picioare ce se asuda repede si intens, atunci trebuie zilnic inainte de somn sa spalati picioarele in apa racoare si sa la ungeti printre degete cu tifon umezit un solutie de 10% de formalina sau galimanaina, praf de acid boric.
Curatirea zilnica a dintilor cu pasta de dinti apara dintii de deteriorarea lor timpurie, intareste gingiile si elimina mirosul neplacut din gura. Curatirea dintilor se face doar cu peria personala, si curatirea dintilor se face cu peria de sus in jos, ci nu dintr-o parte in alta. Dintii trebuie curatiti seara, iar dimineata doar de clatit gura.
Dinti buni si sanatosi – conditie excelenta pentru digestia normala. 
 Igiena imbracamintei
Imbracamintea si lingeria apara corpul nostru de factori externi (frig, caldura, ploaie) si de factori mecanici.
Activitatea normala a organismului e posibila doar la temperatura permamenta normala de 36,6 º. Daca temperatura mediului inconjurator este foarte scazuta, sau, invers, foarte ridicata, atunci organismul nu-si poate pastra temperatura normala. Incalcarea regimului de temperatura poate duce la imbolnaviri de racire sau poate duce la supraincalzirea periculoasa a organismului. De aceea omul isi amenajeaza locuinta, poarta haine, adica creaza conditii, prin care sa elimine oscilatiile brusce a temperaturii.

 Pe noi ne incalzeste nu atat haina, cat stratul de aer, ce se mentine intre corp si haina si intre diferite straturi a hainei, precum si in porii tesaturii. De aceea e foarte important, ca porii hainei sa nu fie astupati nici cu umezeala, nici cu murdarie, nici cu colb. Pentru aceasta haina trebuie regulat spalata si curatita.Nemijlocit pe piele se imbraca lingeria. Ea absoarbe in sine sudoarea eliminata din glandele sudaripare, pe ea nimeresc diferiti microbi, sub actiunea murdariei, ce le serveste ca mediu de inmultire ei incep de a elimina mirosuri neplacute. De aceea e necesar, nu mai rar de o data pe saptamana, de a schimba lingeria de corp.Lingeria murdara nu trebuie pastrata pana la spalare in incaperea locuintei, ea trebuie pastrata intr-un cos inchis sau intr-o lada.ingeria curata trebuie pastrata aparte de alte haine.Hainele si lingeria trebuie sa fie de o anumita masura si sa corespunda cu anotimpul anului.Pe hainele exterioare, ca paltonul, suba, se aseaza colbul de afara, de aceea ele trebuiesc pastrate in coridor, sau in anatreu. Daca aceasta e imposibil, atunci inainte de a aduce haina in camera, ea trebuie curatita cu perie.Tesaturilor hainelor li se cere de a respecta urmatoarele cerinte igienice: o buna aerisire, imbibarea apei in timpul ploii si spalarii sa fie minima, grutate nu prea mare si o buna vuloare, ce corespunde cu anotimpul anului.Hainele sportive trebuie sa corepsunda caracterului ocupatiei diferitor tipuri de sport (spre exemplu schiajului, inotului, gimnasticii etc.) si regulilor de competitii. O importanta deosebita il are costumul sprotif pentru tipurile de sport de iarna. (schiaj, patinaj), pentru ca hainele necorespunzatoare – usoare si nu prea calde – pot fi pricina recelilor. Sunt inadmisibile hainele de prisos in timpul antrenamentului, cand se elimina de organism mai multa caldura.Cel mai bun costum pentru un sportiv sunt pantalonii usori si liberi, sau chilotii si maioul din tesatura usoara de tricotaj, pentru femei – o fusta scurta, pantaloni liberi sau chiloti, maiou.Hainele soprtive trebuiesc imbracate doar in timpul antrenamentului sau competitii. Dupa antrenament costumul sportif (chilotii, costumul de baie, maioul, coltunii) necesita spalate.
Igiena incaltamintei 
Icaltamintea apara picioarele nu doar de oscilatiile de temperatura, ci si de franturile mecanice externe, de lovituri etc. Incltamintea trebuie sa asigure o libertate totala in miscare. De aceea trebuie ca ea sa corespuna cu forma estetica a piciorului. Sub influienta purtarii permamente a incaltamintei incorect cusute (inguste, stramte, ce apasa la ridicarea talpii) sufera de la inceput partile moi a piciorului, apoi scheletul talpii. Degetele deseori se apasa unii pe altii, iau o forma incorecta, se dezvolta picior plat si alte shimbari ale talpii.Apasarea vaselor sangvine de catre epiderma duce la retinerea sangelui si la asudarea in exces a picioarelor.In afara de aceasta, inclatamintea stramta duce la racirea picoarelor pe timp de iarna, ceea ce la randul sau duce la aparitia bolilor de raceala si nu rareori pot duce chiar si la inghetare. Dupa starea incaltamintei e deosebit de important de uitat in timpul unor lungi deplasariPentru preintampinarea imbolnavirilor de racire e necesar de a se uita, ca picioarele sa fie uscate. Daca picoarele s-au umezit, atunci trebuie dupa posibilitate neaparat de a se schimba.Cea mai mare parte din murdaria de afara se aduce in locuinta prin incaltaminte. De aceea, intrand in casa, camin, trebuie bine de curatit incaltamintea de glodul alipit.Incaltamintea sportiva trebuie sa corespuna cerintelor de competitie, precum si sa corespunda deosebirilor tehnice a tipului dat de sport: sa fie usoara, comoda si bine sa apere talpa de lovitori traumatice.Studentii, ce participa la cross, alergari, adica la acelea tipuri de competitii ce se organizeaza in afara stadionului, trebuie sa puna sub talpa piciorului un burete de cauciuc si sa se foloseasca de numai de incaltaminte purtata.Celor ce practica tipurile de sport de iarna se recomanda sa poarte incaltaminte de o jumatate de masura mai mare, pentru ca sa se poata in timp de ger mare sa se imbrace a doua pereche de coltuni de lana, iar in incaltamintea cu talpa de cauciuc sa se puna un asternut cald.Incaltamintea umeda trebuie curatita si uscata intr-o incapere calda si bine ventilata. Uscarea incaltamintei pe cuptor sau aproape de foc nu se recomanda, pentru ca se deterioreaza si se schimba forma incaltamintei. Dupa uscarea incaltamintei e de dorit de a o unge cu un strat subtire de grasime, frecand-o pana la uscare.O importanta deosebita are curatenia in partea interoara a incaltamintei si a coltunilor, ce trebuie sa fie schimbati doua ori pe saptamana.
  Igiena somnului
Somnul e salvatorul sistemului nervos, spunea I.P. Pavlov. Activitatea scoartei creierului se compune din doua procese active – excitarea si franarea. In timpul lucrului activ predomina excitarile; in timpul somnului predomina procesele de franare. Dupa Pavlov, excitarea si franarea prezinta de la sine doua parti diferite sau doua promovari a unui si aceluiasi proces, dar in acelasi timp intre ele se duce o „lupta” continua. Balanta dintre aceste doua procese si oscilatiile sale in limita normei si pentru norma, alcatuiesc toate, comportamentul omului, sanatos sau bolnavCu cat lucrul este mai incarcat, spre exemplu, in perioada examenelor, cu atat se duce la obosire, adica incarcarea celulor creierului, si prin aceasta se creaza conditii pentru aparitia procesului de franare. Aceasta franare preintampina celulele creierului de supraincarcare si distrugerea organica. Franarea poate sa ocupe sau o parte din celule creierului sau intreg creierul. Cand procesul de franare se raspandeste pe intreaga scoarta a creierului, atunci vine un somn adanac, adica calmul complet a celulelor creierului. In timpul somului se petrece asimilarea produselor alimentare, celulele isi restabilesc compozitia sa normala si capacitatea de a lucra pentru activitatea utila a creierului.Dupa parerea lui I.M. Secenov, somnul omului matur trebuie sa dureze nu mai putin de 7-8 ore pe zi. Cel mai util somn e acel ce se incepe in prima jumatate a noptii – inainte de ora 24 si se termina dimineata devreme.O semnificatie foarte importanta pentru pastrarea sanatatii si a capacitatii de lucru o are elaborarea reflexului ritmului corect de somn, adica de a se culca si de a se scula in unul si acelasi timp. In aceste conditii omul repede adoarme dimineata, bine doarme si se trezeste tot timpul usor, sanatos si capabil de a lucra.Aerul in camera trebuie sa fie curat; de a fuma in ea nu se permite.Trebuie de a se deprinde de a dormi cu fereastra sau ferestruica deschisa. La temperatura de sub 10 º ferestruica poate fi astupata cu panza.Asternutul este locul odihnei totale a omului. Dupa odhna de noapte omul trebuie sa se trezeasca in forma si gata pentru un lucru zilnic complet.Odihna de nopate si somnul calm improspator e posibila doar pe un asternut comod, destul de lung si lat. Se doarme dezbracatLingeria de pat si de corp trebuie sa fie nu doar curata, dar si comoda. Nu se recomanda de se inveli cu plapuma cu tot cu cap.Componentii asternutului trebuie sa fie alcatuite din conducatori slabi ai caldurii.Asternutul trebuie sa fie pastrat in curatenie ideala. Componentii asternutului trebuesc cat mai deseori aerisiti, iar lengeria de pat trebuie sa fie schimbata nu mai rareori de o data in 7-10 zile.Trebuie de retinut, ca pe asternut nu trebuie de asezat, culcat in imbracamintea de deasupra sau in incaltaminte.De culcat si de sculat trebuie, dupa posibilitate, in unul si acealasi timp. Cel mai bine e de a se culca mai devreme si de a se trezi mai devreme.Pe noapte nu trebuie de a supraincarca stomacul cu mancare si mai ales de a bea bauturi excitante etc.Inainte de somn trebuie bine de aerisit camera. 
6. Igiena locuintei
 Locuinta apara omul de actiunile nefavorabile a mediului inconjurator. Pentru ca locuinta sa raspunda insarcinarii sale, ea trebuie sa corespunda unor anumite cerinte a igienei.Locuinta trebuie sa fie destul de incapatoare, uscata, luminoasa, curata si calda in timpul rece al anului si racoroasa pe timp cald.Cel mai mare factor negativ al locuintei e umezeala. Cauzele dezvoltarii umezelii sunt diferite, iar in dependenta de aceasta sunt si diferite masuri de lupta cu ea.Spalarea, uscarea lingeriei, aerisirea insuficienta, spalarea podelelor neingrijita etc. aduc la aparitia umezelei in incapere.Temperatura normala in incaperile de locuit se socoate +16-18 º. Temperatura in timpul zilei trebuie sa fie pe cat posibil de stabila. Pentru pastrarea sanatatii in orice incapere de locuit si mal ales in camine aerul trebuie sa fie intotdeauna curat. Toate acestea se reflecta la sanatatea omului.Incaperea de locuit trebuie sa fie aerisita cat posibil de des; dimineata dupa somn si seara inainte de somn e obligatoriu.O atentie deosebita e necesar de a acorda pastrarea curateniei in camine. Curatirea incaperii trebuie intotdeauna efectuata cu o carpa umeda, imbracata pe perie. Daca de matura camera cu peria, se ridica cobul, care nimereste in plamani. Odata cu curatirea incaperii e necesar de a o aerisi. Nu mai rar de o data in 7-10 zile e necesar de a spala podelele.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sunt adolescent - eu ce trebuie sa mananc?

Adolescentii sunt persoanele care au cea mai mare nevoie de o dieta sanatoasa si persoanele care, de regula, mananca cel mai gresit. Junk food, sucuri carbogazoase, dulciuri peste dulciuri... Iata, de fapt, ce trebuie sa consume zilnic un adolescent.

Proteine. Sunt principala componenta a muschilor, parului, unghiilor, pielii, ochilor si organelor interne, cu precadere inima si creierul. Proteinele sunt foarte importante pentru procesul de crestere, pentru mentinerea celulelor sanatoase si multe altele.

Ce mancam ca sa obtinem destule proteine? Oua, branza, produse din soia (lapte de soia, tofu), peste, fasole, nuci, seminte, pui, curcan, carne de vita sau porc. Daca un adolescent urmeaza o dieta vegetariana, e foarte important sa isi ia proteinele necesare din produse din soia, nuci sau fasole.

Carbohidratii. Sunt principala noastra sursa de energie si au un rol foarte important in functionarea sistemului nervos, a muschilor si organelor interne.

Ce mancam ca sa obtinem destui carbohidrati?
Fructe, legume, cereale si fasole. Trebuie sa ai grija cu alimentele care contin zahar – sa le consumi in cantitati moderate (aici ne referim la prajiturele, torturi, sucuri – acest tip de preparate contin carbohidrati simpli, care au un efect negativ asupra nivelului de zahar din sange si asupra starii generale de spirit).

Grasimi. Dau energie organismului si transporta vitamine precum A, D, E si K prin corpul tau. De asemenea, tesuturile grase din organism iti protejeaza organele vitale de traume sau schimbari de temperatura. Exista grasimi “bune” si grasimi “rele”. Cele “rele” se nuemsc grasimi saturate si se gasesc in produse animale (carne si lactate) – trebuie consumate in cantitati moderate. Grasimile hidrogenate sunt de asemenea grasimi “rele” care conduc la boli de inima. Grasimile “bune” sunt acizii Omega-3 si Omega-6 si se pot gasi in somon, ton, alune de padure, seminte de dovleac, ulei de masline, avocado.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Adolescenta si consumul de droguri

Consumul de droguri reprezinta o problema de mare importanta si complexitate pentru noi toti. El semnifica o speranta sau o provocare pentru tineri, o problema serioasa pentru parinti si pedagogi si un semnal de alarma pentru societate. Adolescenta este varsta la care aparea nevoia de identificare, de a se gasi si intelege pe sine si pe cei din jur. Este varsta experientelor personale, varsta cautarii coordonatelor proprii sufletului si corpului, varsta descoperirii dimensiunilor realitatii.

Drogul are de multe ori forma unei astfel de experiente, care reuneste: curiozitatea, dorinta de a incerca ceva nou, de a experimenta totul, dorinta de a-si ridica performantele intelectuale si chiar dorinta de a fi modern pur si simplu. Autori americani care au studiat fenomenul, au demonstrat ca exista o adevarata "foame" de a descoperi si cunoaste realitatea inconjuratoare in toate ipostazele incitante si sensurile ei profunde.

Un alt aspect deosebit este ca drogul incepe sa fie din ce in ce mai prezent in principalele grupuri in care se poate afla adolescentul la aceasta varsta: anturajul si scoala. Este ceea ce determina formarea unui model biopsihosocial, care este dezvoltat de interactiunea dintre factorii psihologici, de mediu si cei fiziologici.

Astfel, schimbarile datorate dependentei trebuie interpretate prin raportarea nivelului individual la contextul sociocultural in care are loc comportamentul dependent-consum de droguri, la mediul din care face parte tanarul adolescent. Personalitatea in formare a acestuia este intr-o permanenta cautare de repere valorice, de modele si puncte de referinta. Drogul si consumatorii lui (liderii in special) pot indeplini de multe ori aceste roluri.

Adesea, atat in mediul scolar si universitar, cat si in anturajele obisnuite, are loc un fenomen de imitatie in grup, in care adolescentii, copiindu-si "eroul", recurg la drog, si in care factorul psihologic este determinant. Orice consumator dovedeste, de asemenea, o dorinta patologica de a-si face adepti, personalitatea lui fiind neinteleasa de cei care nu au venit in contact cu drogul. Este cert insa ca, sub efectul drogului, adolescentii par a depasi dificultatile si incertitudinile si isi gasesc o iluzorie siguranta si identitate.

Astfel, cei care cerceteaza acest fenomen spun ca halucinogenele le permit consumatorilor "sa pluteasca"; este un voiaj care ii face sa iasa din dificultatile si contradictiile cotidiene si sa se simta stapani pe situatie. Adolescenta este si varsta tensiunilor emotionale si angoaselor, aparent insurmontabile si de neinteles pentru cei din jur. De multe ori, pentru adolescentii bulversati de propriile intrebari, de barierele si agresiunile, mai mult sau mai putin reale, din exterior, drogul pare singura si cea mai buna solutie.

In profilul psihologic al tanarului consumator domina trasaturile nevrotice, dependenta afectiva, intoleranta la frustrare, angoasele de separatie, izolarea si dependenta afectiva, iritabilitatea, timiditatea si hipersensibilitatea. Are loc o opozitie a eului impotriva lumii, pe care o considera un element agresiv, nedrept si opresiv. Solutia pe care adolescentul in cauza o gaseste pentru a rezolva aceste conflicte este retragerea intr-o lume construita, determinata si intretinuta de drog. Aceasta lume il face fericit, ii satisface instinctele primare, ii estompeaza pentru un timp conflictualitatea.

In urma unor studii s-a constatat de altfel, la consumatorii de droguri, prezenta unei stari emotionale necontrolate si demonstrative, in sensul alienarii fata de cei din jur si al unui slab control al impulsivitatii. Autocunoasterea si autodefinirea, rezolvarea propriilor probleme este limitata, pe langa acestea, si de imaturitatea cognitiva a adolescentului.

Astfel, principalii factori de risc ce pot determina consumul de droguri ar putea fi: toate tulburarile emotionale, anxietatile, depresiile, insingurarile, frustrarile si conflictele interpersonale. Faptul ca unii tineri adolescenti consuma droguri arata in continuare ca exista baraje de netrecut intre oameni si generatii.

Clasificare

Heroina
(Diacetilmorfina, black tar, mud, smack, brown sugar, China white, Mexican brown, praf sau naftalina)
Clasa: Opiacee (euforice) Derivat semisintetic al morfinei
Aspect: De culoare alba, cenusie, roz, bruna
Efecte pe termen scurt: pupilele micsorate, pleoapele cazute, stare de depresie, apatie, greata, dependenta fizica ultrarapida, voma, crampe, transpiratie, gura uscata, piele iritata, senzatie de greutate la extremitatile corpului, probleme cardiace si respiratorii, scaderea libidoului, carii, abcese, dinti cazuti, galbejeala. In cinci zile aceste efecte dispar.
Efecte pe termen lung: rigiditate musculara, vene sparte, contractia vezicii biliare, constipatie, perturbarea vederii, complicatii pulmonare (inclusiv pneumonie), boli hepatice, septicemie, SIDA. O supradoza de heroina poate provoca starea de coma sau moartea celui care o consuma.
Mod de consum Injectare (subcutanata, intramusculara sau chiar intravenoasa), dar sub forma de pudra poate fi prizata sau fumata.

Cocaina
(Crack, coke, C, zapada, fulg, piatra.)
Clasa:Stimulante
Modul de obtinere Extrasa din frunzele de coca prin procedee chimice, cu ajutorul unui solvent ca petrolul sau kerosenul
Aspect Cristale bej sau brune; rafinata, este o pudra alba
Efecte Extazul(15-30 minute) este urmat de o depresie profunda, de irascibilitate, agitatie, oboseala mentala si de o mare dorinta pentru o alta doza.
Efecte pe termen scurt: dilatarea pupilelor, ii curge nasul, este energic, euforic, sigur de sine si nu are pofta de mancare, cresterea temperaturii corpului, a ritmului cardiac si a presiunii arteriale, epilepsie, anxietate, amnezii, acte de violenta, instabilitate, panica, senzatia de persecutie; imediat dupa doza, dureri de cap de circa o ora, tremuraturi, senzatie de cald/rece; cateva zile de depresie.
Efecte pe termen lung: hepatita A, B sau C, paranoia, infarct cerebral sau miocardic, dureri abdominale, comportament agre- siv, halucinatii (care pot provoaca acte de automutilare, suicid, omor), dependenta psihica
Mod de consum Prizata, fumata (crack-ul este fumat in pipe de sticla), injectata

Ecstasy
(MDMA, Adam, XTC, Disco Burgers, New Yorkers)
Clasa : Halucinogene
Drog sintetic psihoactiv
Aspect Tablete sau pudra alba
Efecte pe termen scurt: pupilele dilatate, temperatura corupului foarte mare, dezinhibitie, usurinta de a comunica si de a intra in contact cu ceilalti, bufeuri de caldura, dezinhibitie, cateodata greata; 5-8 ore dupa insomnii, contractii musculare (dificultate in urinare); dupa 48 de ore, depresie, ganduri morbide, cosmaruri.
Efecte pe termen lung: probleme psihologice, panica, tahicardie, epilepsie, leziuni hepatice, cardiace si cerebrale, degradarea ireversibila a creierului, moarte provocata de hiper- termie
Mod de consum Priza, inghitire

Canabisul
(canepa indiana, iarba, buruiana, kif, ganja, shang)
Clasa : Halucinogene
Aspect Planta care seamana cu tutunul si atinge sase metri inaltime; pricipalul compus al sau este THC (beta-9-tetrahidrocanabinol), care are un rol asemanator substantelor chimice naturale secretate de creier si care actioneaza la nivelul sistemului nervos central.
Efecte pe termen scurt: ochi rosii, relaxare, confuzie, gura uscata, puls marit, marirea sensibilitatii vizuale si auditive, veselie, oboseala, panica, paranoia, probleme respiratorii; in combinatie cu PCP (praful ingerilor) poate provoca halucinatii, coma sau moarte.
Efecte pe termen lung: probleme respiratorii, afectiuni cerebrale sau pierderea memoriei, dedublarea personalitatii; la persoanele mai sensibile - halucinatii, sentimentul persecutiei, cancer.
Mod de consumMarijuana si hasisul se fumeaza ca o tigara ("joint") sau pot fi mancate (efectul este mai puternic).

Marijuana
Clasa : Halucinogene
Modul de obtinere Preparata din frunze si flori uscate de canabis
Efectele Insomnie Dificultati in mentinerea notiunii timpului, memorie redusa pe termen scurt sau impartiala· Reducerea capacitatii de realizare a actiunilor care cer concentrare si coordonare,· Precum sofatul· Cresterea ritmului inimii· Pericole cardiace potentiale pentru cei predispusi la boli de inima· Gura si gat uscate· Scaderea inhibitiilor sociale· Paranoia, halucinatii· Memorie pe termen scurt impartiala sau redusa· Capacitate de intelegere redusa sau partiala· Motivatie si cunoastere modificate ingreunand achizitia de noi informatii· Paranoia· Dependenta psihologica· Deficiente de invatare si memorie, perceptie si dificultati de rationare,· Vorbire, ascultare efectiva, gandire, asimilarea cunostintelor si rezolvarea problemelor · Formarea conceptelor· Neliniste intensa si accese de panica
Efectele pe termen lung : cresterea riscului de cancer, scaderea nivelului de testosteron si de spermatozoizi la barbati, cresterea nivelului de testosteron la femei si a riscului de infertilitate, placere sexuala scazuta sau disparitia ei, dependenta psihologica necesitand cantitati mai mari pentru a ajunge la aceeasi placere
Mod de consum Majoritatea utilizatorilor ruleaza marijuana intr-o tigara (numita "joint"). Drogul mai poate fi fumat in pipe de apa. Unii amesteca marijuana in mancare sau o folosesc pentru a fierbe un ceai.

Morfina
Clasa: Opiacee (euforice)
Efecte Anxietate Miscari involuntare ale globului ocular
Frisoane Constipatie Pupile micsorate Crampe Stare depresiva si iritata Mancarimi Diaree
Ameteala Iritatii Imposibilitatea de a urina
Amorteala Rigiditate musculara Vise
Stare exagerata de bine Crize de lesin Gura uscata
Transpiratie Retentie de apa Inrosire a fetei
Sedare Carcei si crampe Crize
Voma Tremur Sentiment de plutire
Stare de rau Miscari musculare neecordonate Halucinatii
Agitatie Stare de slabiciune Dureri de cap
Reactii alergice Dureri abdominale Presiune crescuta/scazuta a sangelui
Pierdere a apetitului Gandire deviata Insomnie
Dureri usoare de cap Lezari accidentale
Mod de consum Morfina poate fi luata pe cale orala, atunci cand este sub forma de tablete, dar poate de asemenea sa fie si injectata subcutanat, intramuscular sau intravenos; aceasta din ultima varianta este preferata de catre cei care sunt dependenti de acesta substanta.

Codeina
Clasa: Opiacee (euforice)
Efecte Alterarea perceptiei durerii in maduva spinarii si in creier. Afecteaza de asemenea si raspunsurile emotionale la durere. Au de asemenea si efecte stimulatoare deoarece blocheaza transmitatorii neuro-inhibitori. Efecte pe termen lung: sangerari stomacale vatamarea rinichiului si ficatului, "mancarimi", constipatie, greata, mahmureala, pupile micsorate, vedere neclara, slabirea vederii nocturne si de a conduce un autovehicul, incetinirea ritmului cardiac, dezorientare, convulsii, halucinatii, depresii, probleme sexuale, agitatie, tremur, crize.
Mod de consum Pe cale orala, subcutanat, intramuscular sau rectal. Mai poate fi fumata dintr-o foita de staniol ( "fugarirea dragonului" )

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tinerii si alcoolul

Tinerii si alcoolul

Alcoolul rezulta din fermentarea fructelor sau a diferitelor cereale. Fermentarea este procesul prin care drojdia sau bacteriile sunt folosite pentru a schimba zaharul din alimente in alcool. Acest proces este folosit pentru a obtine numeroase alimente atat de necesare, precum branza. Alcoolul apare sub diferite forme si poate fi folosit ca antiseptic, dezinfectant sau sedativ. Daca alcoolul este un produs natural, de ce trebuie sa fim preveniti asupra efectelor nocive ale acestuia? Cand bem alcool, acesta este absorbit in vasele de sange si de aici, in sistemul central nervos care controleaza practic toate functiile corpului.

Cum ne afecteaza?
Alcoolul incetineste functiile sistemului nervos centra, blocand anumite mesaje in incercarea lui de a ajunge la creier. Acest lucru duce la o diminuare a auzului, a vazului, a miscarilor si a perceptiei. In cantitati mici, alcoolul poate sa ne ajute sa ne simtim mai relaxati sau mai putin inhibati. O cantitate mare de alcool, insa, produce numeroase schimbari la nivelul creierului, si de aici rezulta intoxicatia.
Persoanele care au abuzat de alcool vorbesc greoi, se impiedica, isi pierd coordonarea, fiind de multe ori confuze si dezorientate. Depinzand de persoana, intoxicatia cu alcool poate sa te faca mai prietenos si mai vorbaret sau mai agresiv. Reactiile pt fi incetinite foarte mult, de aceea nu este recomandat sa conduci dupa ce ai baut.
Daca esti intoxicat cu alcool, se prea poate sa ai impresia ca te misti coordonat, dar nu paria pe asta! Cand consumi o cantitate exagerat de mare de alcool intr-un timp scurt, poti sa fii victima unei otraviri cu alcool.
Ce inseamna sa te otravesti cu alcool?
Exact ce sugereaza: corpul a fost otravit de cantitatea mare de alcool. In acest caz, persoana otravita va vomita, in incercarea organismului de a "scapa" de alcool. Ca urmare a otravirii cu alcool, poti sa te simti adormit, sa ai probleme cu respiratia, sa lesini sau chiar sa-ti pierzi viata in ultima instanta.
De ce beau tinerii?
Din curiozitate, din teribilism sau pentru a se integra intr-un grup. Oricare din motive nu este destul de serios pentru a-ti pune sanatatea in pericol. De asemenea, adultii care obisnuiesc sa consume bautura in cadrul iesirilor in oras ofera adolescentilor un exemplu nu tocmai bun, creand impresia ca alcoolul este inofensiv.
De ce sa nu beau?
Pare un gest la moda, dar, de fapt, prin actiunea alcoolului asupra sistemului nervos central, te va determina sa faci lucruri nu tocmai "la moda", cum ar fi vomitatul. Nemaipunand la socoteala ca bautura iti da un miros urat al gurii... Alcoolul iti pune in pericol sanatatea. Luam cel mai usor exemplu: la o betie, e mult mai usor sa ai contacte sexuale neprotejate si de aici, sa-ti fie transmise diferite boli venerice. In plus, riscul accidentelor este mult mai mare atunci cand te afli sub influenta alcoolului. Daca nimic nu te convinge, tine minte ca un adolescent cu probleme de bautura va creste in greutate si de aici, va dezvolta diferite probleme de sanatate. Persoanele care incep sa bea din adolescenta si continua la maturitate cu acest obicei vor avea probleme de inima, ficat sau la nivelul sistemului nervos.
Cum evit sa beau?
E destul de dificil, mai ales daca incerci sa te integrezi intr-un grup unde toata lumea a deprins deja acest obicei. Insa, trebuie sa ai in maneca diferite strategii pentru a refuza un pahar oferit. Alege cum sa refuzi: ori simplu spui un "nu hotarat" ori dai si o explicatie, gen "nu imi place alcoolul"; "cineva drag a murit din cauza alcoolului", etc. In plus, cat de distractiv este sa petreci o noapte intreaga, cu paharul de bautura in mana? In loc de asta, mai bine alege hobby-uri mult mai recreative si sanatoase: un sport, un urcat pe munte, o vizita la cinema din cand in cand...  Cei mai predispusi la a bea sunt adolescentii lipsiti de incredere in ei.
Unde pot sa caut ajutor?
Daca tu consideri ca ai o problema cu bautura, cauta ajutor cat mai repede posibil. Ai incredere intr-o verisoara mai mare ca tine sau o matusa? Atunci vorbeste cu ele despre dependenta ta! Daca nu, vorbeste cu parintii tai, un doctor sau un profesor apropiat tie.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fast-food - Mancare nesanatoasa

Ce se ascunde la fast-food?

Excesul de grasimi, de zahar, caloriile si intoxicatiile alimentare sunt riscurile care ne pandesc fast-food. Dar sa le luam pe rand:
1. Grasimile: hamburgerii, pizza contin cantitati mari de grasimi hidrogenate si partial hidrogenate (margarina). Aceste grasimi sunt chiar mai periculoase decat grasimile saturate de origine animala (unt, slanina de porc). Produsele prajite in ulei, sosurile, maioneza sunt foarte bogate in grasimi si au un continut ridicat de sodiu. O lingura de maioneza contine 17 g grasimi. Potrivit nutritionistilor, problemele cu greutatea pe care le au consumatorii de fast-food nu se datoreaza painii, prezenta in sandvisuri, ci grasimilor in exces. Sa nu uitam ca 1 gram de grasimi contine 9 calorii!
2. Zaharul: prajiturile, placintele cu fructe, bauturile carbogazoase sunt foarte populare in fast-food-uri. Atentie! In aceste produse se ascunde foarte mult zahar. Despre prajituri, placinte stim cu totii ca sunt bogate in zahar. Te-ai gandit insa vreodata cat zahar contin bauturile carbogazoase? De regula, bauturile carbogazoase contin 10%-11% zahar, ceea ce inseamna ca la un pahar de 500 ml suc consumam 50 g zahar. La 4 calorii pe gramul de zahar, aceasta inseamna 200 de calorii/pahar de 500 ml, calorii pe care le ignoram aparent.
3. Caloriile: hamburgerii contin 250 de calorii/100 g. Un hamburger insa cantareste aproximativ 250 g, ceea ce inseamna peste 600 de calorii. 100 g cartofi prajiti contin 300 de calorii. 100 g pizza (o felie) contine aproximativ 250 de calorii. Dar cine se opreste la o felie de pizza?! Mai mult, fiecare pranz la fast-food contine obligatoriu un sos: ketchup, maioneza, mustar. Nici acestea nu se lasa mai prejos in privinta caloriilor: o lingura de maioneza contine 160 de calorii!
4. Toxiinfectiile alimentare: restaurantele fast-food sunt intotdeauna aglomerate. Din dorinta de a reduce la minimum timpul de asteptare al clientilor, alimentele sunt prajite insuficient, existand posibilitatea de contaminare cu diferite bacterii. Riscul de toxiinfectie alimentara se pastreaza si daca alimentele sunt depozitate in locuri insalubre sau la temperaturi necorespunzatoare.

Salata, o alegere potrivita

Singurul lucru sanatos la un fast-food este salata. Nu are multe calorii, iar daca nu ii adaugi cine stie ce sos plin de E-uri si grasimi, este un pranz potrivit. Incearca sa pui cat mai putine sosuri salatelor! Sosurile reduc importanta legumelor consumate, caci o salata inecata in maioneza este mai degraba bogata in grasimi si calorii decat in vitamine.
Si in privinta salatelor, fast-food-urilor li se aduc unele invinuiri: legumele si fructele destinate consumului sunt congelate. Daca lantul frigorific este pus la punct, iar legumele decongelate sunt pregatite si consumate rapid nu este nici o problema. Din pacate insa, legumele sunt de multe ori recongelate. Un produs decongelat isi pierde foarte rapid calitatile nutritive, vitaminele, iar daca nu este consumat sau pregatit rapid, in el se dezvolta microorganisme periculoase pentru sanatate consumatorului. Daca legumele sunt recongelate, pe de o parte sunt recongelate produse fara valoare nutritiva, iar pe de alta parte, produse in care s-au dezvoltat bacterii.

Obisnuinta de a trece zilnic pe la fast-food duce incet, dar sigur la obezitate. Mai mult, pe termen lung, grasimile hidrogenate si partial hidrogenate din aceste alimente pot provoca boli cardiovasculare si neurovegetative. Atunci cand sunt asimilate de organism, aceste grasimi slabesc sistemul imunitar, cresc riscul de infectii, intoxicatii si chiar cancer.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS