O viață sănătoasă


Aproape o jumatate din populația țării noastre nu știe cum să trăiască sănătos.Să traiești sănătos nu înseamnă doar să mănânci sănătos, ci să faci și mișcare cel puțin o jumătate de oră pe zi,să ai un răgaz de relaxare și nu în ultimul rând să știi să te distrezi practicând diferite activități cum ar fi : câte o ieșire la iarbă verde, o plimbare fie prin pădure,fie prin parc,o ieșire cu prietenii pe un câmp înflorit.
Alimentația
A avea o alimentație sănătoasă nu înseamnă doar să mănânci multe fructe și legume , trebuie doar să mănânci regulat ( dimineața,la amiază și seara) , să ai un regim potrivit vârstei , înălțimii și greutății și să eviți consumul de mâncăruri grase.
!! Atenție la fructele pe care le consumi ! S-ar putea ca acestea să contină pesticide. !!
Sportul
A face sport nu însemnă neapărat să te duci la sală ! Multe din exercițiile fizice poti fi practicate  acasă, cum ar fi : flotari, genoflexiuni , abdomene etc. Mersul cu bicicleta și cu rolele sunt de asemenea recomandate deoarece te ajută să iți păstrezi silueta în același timp să te relaxezi, să scapi de stresul acumulat în timpul săptămânii.
!!Atenție. Sportul în exces poate cauza probleme de sănătate. !!
Mediul în care trăim
Mediul în care trăim este foarte important deoarce el ne influențează viata de zi cu zi. O mică parte din oamenii ce locuiesc în această țară se deconectează ducându-se într-o zonă mai liniștită (în general la munte ), unde uită de toate problemele respirând un aer curat și în același timp având parte de distracție.
Sperăm că cei care o să citească acest articol vor ține cont de sfaturile noastre pentru a putea schimba ceva în țara noastră, în orașul nostru, pentru a se bucura toata lumea de o viață mai sănătoasă.


Articol scris de Farkaș Ruxandra și Bălaș Tudor.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

„Salvaţi pădurea!” - alaturi de Scoala Generala Nr. 1 Ludus !

Vineri, 29.04.2011, la Scoala Generală Nr. 1 Ludus s-a desfăsurat una dintre actiunile proiectului „Salvaţi pădurea!”, in care au fost plantati 200 de puieti in imprejurimile orasului.

                                

La actiune au participat elevii din clasa a IV-a A din scoală, initiatorii proiectului, sprijiniti de voluntarii: părinti ai elevilor si elevii din scoală. Actiunile numeroase din cadrul acestui proiect au inceput in anul 2010, printre care amintim: Vizionare de filme documentare, prezentări pps („Drumul hârtiei”, „Strămoşii hârtiei”), Dezbatere pe tema: Cum să reducem consumul de hârtie?(Primul R), Atelier de creaţie: Învăţăm să refolosim hârtia!(Al doilea R), actiuni de colectarea a deşeurilor.
Toate aceste actiuni au avut ca scop educarea elevilor in spirit ecologic.

                               

„Finalizarea acestui proiect nu va insemna incheierea actiunilor ecologice din scoală. Suntem siguri că vom continua  pentru că iubim natura si dorim să trăim intr-un mediu sănătos si curat! Suntem o echipă unită, puternică si cu vise mari! Am reusit, vom continua!” – a declarat prof. Cornelia Capusan, director la Scoala Generală Nr. 1 Ludus.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Date interesante despre reciclare:

Sticla:
-se descompune în bucățele mici într-o perioadă cuprinsă între 1.000 și 10.000 de ani.
-prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1,2 tone de materii prime (sodă, nisip, feldspat).
-poate fi reciclată la nesfârșit fără să-și piardă din calități.
-energia economisită dintr-o singură sticlă reciclată ar putea alimenta un televizor timp de 20 de minute sau un bec timp de 4 ore.
-reciclarea sticlei reduce poluarea aerului cu 20% și a apei cu 50%.
Plasticul:
-se descompune în peste 500 de ani
-din 10 de PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor
-din 50 de PET-uri se poate face un pulover
-fiecare sticlă de 1,5 litri de suc reciclată economisește destulă energie pentru a alimenta un bec de 60 de wati, timp de 6 ore.
-pungile din plastic și alte deșeuri din același material, aruncate în ocean, omoară 1.000.000 de exemplare din speciile acvatice, în fiecare an.
Hârtia:
-este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie.
-fiecare tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci.
-hârtia și cartonul pot fi reciclate doar de 10 ori.
-reciclând hârtia salvăm pădurea... iar pentru fiecare tonă de hârtie reciclată se economisesc 30.000 de litri de apă, consumul de energie este redus cu aprox 25%, iar poluarea atmosferică cu 80%.
Metalul:
-aluminiul este 100% reciclabil.
-o tonă de oțel reciclat înseamnă o tonă de minereu de fier economisit.
-un televizor poate funcționa trei ore în continuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu.
-pentru fabricarea unei tone de aluminiu sunt necesare 4 tone de minereu de bauxită.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tinerii si fumatul

În fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenti din SUA fumeaza prima lor tigara si astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumator regulat. O treime dintre acestia vor muri datorita bolilor provocate de fumat.
40% dintre adolescentii care fumeaza regulat au încercat cel putin o data sa renunte.
Fumatul este o boala a copiilor. 89% dintre oamenii care încearca pentru prima data o tigara o încearca pîna la vârsta de 18 ani.
90% dintre noii fumatori sunt copii si adolescenti. Acesti noi fumatori îi înlocuiesc pe cei care s-au lasat sau au murit prematur din cauza bolilor provocate de fumat. Tinerii sunt încurajati sa fumeze prima tigara de catre reclamele si promotiile organizate de companiile producatoare de tigari, de prietenii lor, de preturile mici precum si de posibilitatea de le procura foarte usor unii comercianti ignorînd reglementarile în vigoare.
Nicotina provoaca dependenta; de fapt riscul de a deveni dependent este de unul la trei sau unul la doi în timp ce riscul de deveni dependent de cocaina administrata intravenos este de unu la patru! Mai mult de 80% dintre tinerii care fmeaza un pachet sau mai mult pe zi recunosc nevoia sau dependenta lor de tigari.
42% dintre cei care fumeaza pâna la trei tigari pe zi vor deveni fumatori regulati.
70 % dintre adolescenti declara ca daca ar putea sa aleaga înca o data ar alege sa nu fumeze.
În SUA 1 din 5 morti este datorata unei boli produsa de fumat.
Mai mult de 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat adica mai mult decât cele provocate de alcool, crack, heroina, crime, sinucideri si accidente de masina la un loc.
Tinerii nu înteleg sau subestimeaza dependenta produsa de nicotina. Dintre cei care credeau ca peste cinci ani vor renunta la fumat 73% înca mai fumau dupa sase ani!
Cel putin 4,5 milioane de copii având vârste între 12-17 ani fumeaza!


Efectele asupra sanatatii tinerilor
Efectele pe termen scurt includ efecte asupra sistemului respirator, dependenta, precum si asocierea cu alte droguri.
Fumatorii îsi folosesc la un nivel mai scazut plamânii decât cei care nu au fumat niciodata.
Fumatul provoaca boli de inima
Fumatul afecteaza performanta si rezistenta la cei care practica un sport de performanta.
În medie un om care fumeaza un pachet de tigari în fiecare zi traieste cu sapte ani mai putin decât unul care nu a fumat niciodata.
Adolescentii care fumeaza au probleme cu respiratia de trei ori mai des dacât nefumatorii
Adolescentii care fumeaza sunt nevoiti sa mearga mult mai des la doctor decât cei care nu fumeaza.

Tinerii si tutunul
Mai mult de jumatate dintre fumatori încep sa fumeze înainte de 14 ani iar 90% încep pâna la împlinirea vârstei de 19 ani.
Tutunul si fumul de tigara fac hainele si parul sa miroasa urât. Mirosul gurii este înrautatit si facut si mai dezagreabil prin folosirea tutunului.
Interventia chirurgicala pentru cancerul gurii va poate deforma pe viata înfatisarea.
Evita ziarele si revistele care fac reclama la diferite marci de tigari. Prietenii adevarati nu te vor îndemna sa fumezi. De asemenea, nu folosi nici un produs promotional al companiilor producatoare de tigari: pungi, brelocuri, tricouri, bandane etc.
Fa-ti prieteni, dezvoltati aptitudinile sportive, fi independent - nu dependent, ajuta-i pe altii sa renunte la fumat chiar ACUM!

B. Fumatul provoaca dependenta.
Tutunul este unul dintre substantele care produce cea mai puternica dependenta. Nicotina produce dependenta în proportie de sase-opt ori mai mare decât alcoolul. Daca o comparam cu alte droguri, nicotina produce dependenta la fel de mare ca si cocaina. Dintre persoanele care folosesc tutun 95-100% sunt dependente. Acest lucru este comparabil cu cocaina. (JAMA,1984, Surgeon General's Report 1988, p. 9)


C. Folosirea tutunului este vatamatoare si letala.
O persoana care începe sa fumeze ca adolescent si continua pâna la o vârsta mijlocie, îsi va scurta viata cu 24 de ani (R.Peto, Lancet,1992). În 1995 de cinci ori mai multe femei (240.000) au murit de boli cauzate de tutun decât de cancer de sân (45.000).
1. Cinci din zece fumatori vor muri de boli cauzate de tutun (50%)
2. Doi din zece fumatori au diagnosticul de cancer (20%).
3. Noua din zece fumatori diagnosticati cu cancer pulmonar vor muri datorita acestuia (90%).
4. Unul din zece fumatori are emfizem (10%)
5. Doi din zece fumatori sunt diagnosticati cu boli de inima (20%).
6. Una din cinci morti sunt provocate de tutun (20%)

D. Morbiditatea si mortalitatea cauzata de tutun
Tutunul este un factor de risc major pentru patru din primele cinci cauze de boala, incapacitate de munca, si decese din SUA.

E. Tutunul este toxic.
Tutunul contine mari cantitati de substante toxice carcinogene. De exemplu: nitrosamine, hidrocarburi policiclice aromatice, arsenic si poloniu-210. Acestea sunt doar patru din cei peste 2.550 compusi identificati în fumul de tutun, multi dintre ei fiind substante cu efect letal. Peste 7.000 de articole stiintifice publicate sustin cu claritate ca tutunul este daunator pentru corpul omenesc.

F. Cauzele de deces
Tutunul ucide. Tutunul ucide mai multi oameni decât oricare alt drog sau chiar accidentele sau bolile provocate de SIDA în tarile dezvoltate din lume cum sunt: SUA, Anglia, Australia, Canada si Franta.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS