Vitamina B9


Inozitolul este solubil in apa, face parte din grupul B de vitamine si are rol benefic in sensul ca:
  • ajuta organismul sa produca lecitina;
  • serveste la metabolizarea grasimilor, reducand nivelul colesterolului sanguin;
  • favorizeaza nutritia celulelor creierului;
  • constituie hrana vitala pentru par, putand preveni rarirea acestuia si aparitia cheliei.
Inozitolul este indicat in constipatie, caderea parului, atero-scleroza, hipercolesterolemie, ciroza hepatica, eczeme, deficienta de vedere etc. Necesarul de inozitol este de cea 1 g/zi. Deficitul prelungit de inozitol poate produce, printre altele, si tulburari cardiace si ale arterelor.
Inozitol se gaseste in toate cerealele integrale, in fasolea uscata, drojdia de bere, lamai, portocale si alte citrice, in pepenele galben, stafide, alune, varza, in ficat si miere etc. Mai contin inozitol creierul si inima de vita, faina de soia, fructele de catina alba etc. Eficienta inozitolului sporeste in asociere cu unele vitamine din grupul B (indeosebi cu vitamina B12 si cu colina).
Sulfamidele, alcoolul si cafeaua actioneaza nefavorabil asupra inozitolului.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS