Vitamina B10

Vitamina B10 mai este denumita PABA, adica acid para-aminobenzoic.

Este o vitamina solubila in apa, alcool, cloroform si eter.


Sa stii ca folosirea alcoolului si a cafelei, precum si sulfamidele reduc efectele acestei vitamine in organism.


Actiuni: 


- are un rol important in pigmentarea pielii si a parului;
- antioxidanta si antidispneica (creste concentratia de oxigen in sangele arterial);
- regeneratoare si reintineritoare;
- este antiinfectioasa si antipruriginoasa, detoxifianta
- transforma glicogenul in glucoza;
- protejeaza pielea de razele ultraviolete.


Carenta vitaminei B10 duce la:


- constipatie, depigmentare, depresie;
- oboseala si iritabilitate;
- dureri de cap;
- incaruntirea parului.


Excesul apare doar daca consumi PABA de sinteza si determina greata si varsaturi.


E necesar sa stii ca prelucrarea termica distruge partial vitamina B10.


Sursele vitaminei B10 sunt:


- taratele, orezul integral, germenii de grau;
- iaurt si oua;
- drojdie de bere.


Plantele medicinale ce contin PABA sunt:


- hamei si semintele de susan.

Vitamina B10
 (PABA) are rol in formarea hematiilor (globulelor rosii) si la metabolismul fierului. Favorizeaza absorbtia acidului pantotenic si sinteza acidului folic.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Vitamina B9


Inozitolul este solubil in apa, face parte din grupul B de vitamine si are rol benefic in sensul ca:
  • ajuta organismul sa produca lecitina;
  • serveste la metabolizarea grasimilor, reducand nivelul colesterolului sanguin;
  • favorizeaza nutritia celulelor creierului;
  • constituie hrana vitala pentru par, putand preveni rarirea acestuia si aparitia cheliei.
Inozitolul este indicat in constipatie, caderea parului, atero-scleroza, hipercolesterolemie, ciroza hepatica, eczeme, deficienta de vedere etc. Necesarul de inozitol este de cea 1 g/zi. Deficitul prelungit de inozitol poate produce, printre altele, si tulburari cardiace si ale arterelor.
Inozitol se gaseste in toate cerealele integrale, in fasolea uscata, drojdia de bere, lamai, portocale si alte citrice, in pepenele galben, stafide, alune, varza, in ficat si miere etc. Mai contin inozitol creierul si inima de vita, faina de soia, fructele de catina alba etc. Eficienta inozitolului sporeste in asociere cu unele vitamine din grupul B (indeosebi cu vitamina B12 si cu colina).
Sulfamidele, alcoolul si cafeaua actioneaza nefavorabil asupra inozitolului.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Vitamina B7


Vitamina B7 intervine in metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor, contribuie la functionarea normala a pielii si a mucoaselor, combate starile de oboseala etc. Actiunea benefica a biotinei sporeste prin asociere cu vitaminele A, B2, B3 si B6, fiind diminuata in cazul consumului de alcool.

Necesarul zilnic de biotina

este de 0,20-0,25 mg. Biotina poate fi sintetizata de bacteriile intestinale. Hipovitaminoza B7 se manifesta prin paloarea pielii si a mucoaselor, putind fi insotita si de anemie, astenie, somnolenia, anorexie, dureri musculare, depresii, alopecie, eczeme si alte dermatoze etc.
Consumul sporit de biotina este indicat in unele afectiuni ale pielii (dermatite, eczeme, seboree, oprirea sau incetinirea cresterii parului si albirea prematura a acestuia, alopecie, precum si in stari depresive, de oboseala, dureri musculare, senzatie de frica etc.

Vitamina B7 poate fi intalnita in:

cartofii, drojdia de bere, fasolea uscata, orezul nedecorticat, nucile, morcovii, rosiile, spanacul, varza, conopida, carnea de pasare, mierea, pestele, slanina afumata etc. Aici trebuie mentionat si aspectul ca albusul de ou, in stare cruda, se comporta ca antivitamina II, impiedicandu-i absorbtia si neutralizind-o pe cea existenta in organism, inconvenient care dispare in urma aplicarii tratamentului termic.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Vitamina B6


Vitamina B6 are un rol important in formarea hemoglobinei, in metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular; are influenta benefica asupra pielii, precum si in procesul de crestere. De asemenea, piridoxina intervine in mod esential in : buna functionare a sistemului nervos, a maduvei osoase ; producerea de globule rotii si de anticorpi; controlarea echilibrului sodiului si al potasiului, al sistemului muscular si osos; metabolismul colesterolului. impiedicand depunerea acestuia pe peretii interiori ai arterelor (ateroscleroza); crestere si reproducere.

Eficacitatea piridoxinei sporeste

in asociere cu vitaminele B2 si B5, precum si cu magneziul si potasiul. Aceasta vitamina e indispensabila in buna absorbtie a vitaminei B12 si in producerea interna a acidului clorhidric, ca si in asimilarea magneziului. Pentru adulti, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,6-2,5 (3) mg, direct proportional cu aportul de proteine. Pentru femei, in perioada sarcinii, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 4-6 (7) mg. In organismul uman, piridoxina poate fi sintetizata de flora microbiana intestinala. Vitamina B6 e usor solubila in apa si in alcool, fiind distrusa in prezenta aerului si a luminii; este in schimb stabila la caldura. Pierderile maxime la prelucrarile culinare sunt de cca 40%.
Hipovitaminoza B6 apare rar si duce la diferite tulburari nervoase (iritabilitate, labilitate psihica, slabiciune generala, greutate la mers etc.), precum si la aparitia unor boli de piele, la incaruntirea prematura si caderea parului, furnicaturi si amortirea extremelor, dureri abdominale, scaderea capacitatii organismului de a se apara in caz de infectii etc. Deficitul organismului in vitamina B6 apare in dietele cu proteine in exces, in tulburarile de absorbtie, in intoxicatiile cronice cu alcool, hipertensiune arteriala si infarct de miocard, cand se abuzeaza de antibiotice administrate pe cale bucala si in cazul supradozelor de vitamina E si colina. Prevenirea instalarii hipovitaminozei se face prin adoptarea unui regim alimentar echilibrat, care, la nevoie, poate fi completat cu suplimente nutritive.

Preventiv si curativ, vitamina B6

este indicata in urmatoarele afectiuni: acnee (in asociere cu vitaminele B2 si B3), eczeme, hipercolesterolemie, diferite tipuri de infectii, diaree, hemoroizi, artrita, iritabilitate si depresie nervoasa, astenie, insomnii, distrofii musculare, diferite afectiuni nervoase, ulcere de diverse etiologii, eczeme ale sugarilor, hipertensiune arteriala, anemii, tulburari ale sarcinii, tulburari hepatice, in caz de iradiere, hepatita endemica, glosite, stomatite (in asociere cu vitaminele B2 si B3), pelagra (cand aceasta nu cedeaza la administrarea acelorasi vitamine), dermatite seboreice, nevrite etc.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Vitamina B5


B5 - elimina din organism toxinele provenite din medicamente


Vitamina B5 e cunoscuta si sub numele de acid pantotenic dupa cuvantul grecesc "pantoten" ceea ce inseamna "peste tot". Acest acid este omniprezent in natura.


Stiati ca vitamina B5 contine coenzima A? Aceasta coenzima este o substanta care ajuta organismul sa elimine toxinele care ajung in corp prin intermediul medicamentelor.
Fii atenta unde depozitezi aceasta vitamina deoarece mediile alcaline, acide si caldura nu sunt favorabile vitaminei B5.


Actiuni:


- activeaza sistemul nervos parasimpatic stimuland digestia, excretia si repararea celulara;
- stimuleaza activitatea glandelor suprarenale (de aici si denumirea ei de vitamina antistres);
- stimuleaza cresterea si rezistenta unghiilor, parului si a pielii;
- ajuta la cicatrizarea rapida a plagilor;
- reduce efectele secundare ale chimioterapiei;
- stimuleaza procesele de detoxificare in special in cazul alcoolismului;
- creste imunitatea prin producerea de anticorpi;
- trateaza artrita si afectiunile cardiovasculare;
- incetineste imbatranirea;
- antiastenica, antialergica, antidepresiva;
- reduce efectele toxice si reactiile adverse cauzate  de medicamente.


Somniferele, antibioticele, contraceptivele orale, alcoolul, cafeaua si stresul anuleaza efectele vitaminei B5 in organism.


Carenta vitaminei B5 apare cand faci tratamente cu antibiotice sau consumi excesiv produse rafinate. Apar urmatoarele manifestari:


- afectiuni dermatologice si hematologice, astenie, cefalee, crampe musculare, depresie, diaree, eczeme, greata, insomnie, imbatranire prematura, ulcer gastro-duodenal, ulceratii cutanate, varsaturi.


Nu exista exces ale vitaminei B5 in organism deoarece surplusul il elimini natural prin urinare.


Iti recomand urmatoarele doze zilnice:


- copii - 5mg, adolescenti - intre 8 si 10mg, adulti - 15mg, femei insarcinate sau care alapteaza - intre 15 si 20mg.


Gasesti vitamina B5 in urmatoarele surse naturale:


- lactate: branza, lapte de vaca, bivolita, oaie, capra, smantana, zer, unt, iaurt si lapte matern;
- galbenus si albus de ou crud, ou intreg de gaina;
- cereale: tarate, orez, secara, hrisca, porumb dulce, ovaz, orz, si faina integrala de cereale;
- legume: cartofi, telina, pastarnac, morcovi, sfecla, gulii, ridiche neagra, soia, mazare, broccoli, conopida, linte, fasole, varza, patrunjel, spanac, ceapa, dovleac, rosii, castraveti, vinete, ardei iute, ciuperci;
- fructe: mere, pere, caise si prune crude si uscate, cirese, piersici, capsune, coacaze negre, zmeura, mure, afine, stafide, struguri, catina, arahide, nuci, migdale, castane, cocos, pepene, avocado, masline verzi, smochine, portocale, banane, lamai, ananas, caju;
- alte surse: polen, miere, laptisor de matca.


Iti recomand si cateva plante care contin vitamina B5:


- frunze de: andive, ceai chinezesc, salvie si urzica;
- flori de cardon;
- radacina de: ginseng oriental si urzica;
- sucul plantei de orz si ovaz.


Daca vrei sa consumi mai multa vitamina B5, cel mai bogat continut al acestei vitamine il gasesti in boabele uscate de fasole mung (Vigna mungo) si galbenusul de ou crud care ambele contin 3,5mg/100gr urmate de ciuperci, tarate de grau si arahide care au un continut de 2,5-2,7mg/100gr, iar nucile, avocado, nautul, lintea, soia, mazarea, graul, hrisca, secara si orezul contin intre 1,2 si 1,8gr/100gr.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Vitamina B4


Vitamina B4 se mai numeste si adenina. Aceasta vitamina favorizeaza absorbtia fierului in organism.


Stiati ca vitamina B4 are un rol important in producerea acizilor nucleici, respective AND si ARN? In sange, concentratia cea mai mare de adenina este in hematii. Ajuta la diviziunea celulara si la utilizarea zaharurilor si aminoacizilor.


Vitamina B4 are rol important in profilaxia cancerului de col uterin.


Actiuni:
  • stimuleaza regenerarea leucocitelor;
  • previne accidentele hematologice postmedicamentoase;
  • ofera protectie impotriva parazitilor intestinali;
  • mareste lactatia;
  • previne anemia prin formarea globulelor rosii;
  • stimuleaza regenerarea leucocitelor
  • confera pielii un aspect sanatos.


Carenta adeninei duce la agranulocitoza, adica la scaderea masiva a globulelor albe de la 6-8 mii la 1-2 mii. Aceasta stare expune fiinta la infectii severe.


Antibioticele si amidopirinele reduc efectele vitaminei B4 in organism.


Dozele zilnice recomandate: copii - 2,5mg, adulti - 5mg.


Gasesti vitamina B4 in urmatoarele surse naturale:
- orez si porumb(boabe integrale);
- fasole, sfecla rosie, sfecla de zahar, telina, soia;
- drojdia de bere.
- arborele de cacao (seminte), guarana (seminte);
- flori de: castan salbatic, dovleac, lemnul-domnului, paducel, pin;
- frunze de: ceai chinezesc, dud alb, lemnul-domnului, vita-de-vie.


Cea mai mare cantitate de vitamina B4 o gasesti in drojdia de bere.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

VITAMINA B3 SAU VITAMINA PP

Cercetarile facute pentru combaterea unei boli - pelagra - au dus la descoperirea vitaminei B3, denumita si niacina sau vitamina PP. Aceasta boala endemica se manifesta, in trecut, prin aparitia la nivelul epidermei a unor dermatite grave, roseata, mancarimi, ingrosarea pielii, prin tulburari digestive (lipsa poftei de mancare, voma, diaree), tulburari ale nervilor membrelor inferioare si tulburari mentale (insomnie, cefalee, depresie, pierderea memoriei, halucinatii). Absenta din alimentatie a proteinelor animale si excesul de porumb genereaza aparitia pelagrei.


Doza zilnica recomandata: 13-20 mg.
Cantitati cuprinse intre 7-15 mg sunt recomandate copiilor, de la 15-18 mg, adultilor si 20 mg femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Pentru a asigura ratia exacta necesara nevoilor dumneavoastra, consumati 6,5 mg de vitamina B3 la fiecare 1000 de calorii consumate.

Surse
Pestele, carnea alba, ficatul, carnea de vitel si vaca, cerealele si painea integrala, curmalele, smochinele, piersicile, avocado, migdalele, ciupercile proaspete, arahidele.

Roluri si caracteristici
- atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. Cercetatorii afirma ca niacina poate sa scada potentialul ficatului de a produce colesterol. Ipoteza este insa neverificata;
- modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui;
- participa, alaturi de celelalte vitamine din grupa B, la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor;
- protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor;
- previne aparitia diareei.

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B3 
Desi in zilele noastre pelagra este o boala rara, exista inca posibilitatea aparitiei ei. Acum poate fi diagnosticata de la primele simptome precum oboseala, probleme de digestie, irascibilitate, respiratie greoaie.

Alcoolicii si persoanele ce sufera de tulburari gastro­intestinale trebuie sa stie ca sunt predispuse la o astfel de carenta vitaminica. De asemenea, cei ce consuma zaharuri rafinate sau urmeaza un tratament cu antibiotice pot suferi de un deficit de vitamina B3.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B3
Riscurile intoxicarii cu vitamina B3 sunt inexistente; efecte secundare pot aparea in cazul hipervitaminozei datorate suplimentarii si, in nici un caz, in urma consumului de alimente ce contin niacina. Pot aparea la nivelul epidermei mancarimi, arsuri, roseata, dureri de cap sau leziuni hepatice.

Note utile - Este recomandat consumul de vitamina B3 dupa masa principala.
- Cand cantitatea zilnica depaseste 1000 mg, trebuie ca pacientul sa fie pus sub supraveghere medicala; astfel de cazuri se intalnesc in tratamentul hipercolesterolemiei.
- Daca regimul alimentar include in cantitati suficiente proteine (carne, oua, branzeturi), nu exista nici un risc de imbolnavire.
- Suplimentele de vitamina B3 previn bronsita, ametelile, acufenele (''zgomote'' in urechi).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS