Reciclarea hartiei si a sticlei


Reciclează pentru un oraş mai curat !

„ Nimic nu se pierde , nimic nu se câştigă , totul se transformă „

În urma unor studii efectuate , s-a demonstrat că fiecare cetăţean generează zilnic aproximativ 1,5 – 2 kg de gunoi , din care cel puţin jumătate este reciclabil .
În trecut oamenii obişnuiau să repare şi să refolosească tot ce puteau . Populaţia era mai mică şi oamenii trăiau în grupuri mai puţin concentrate . Pe lângă toate acestea , ambalajele folosite erau din materiale care se descompun uşor şi în acest fel reîntoarcerea materiilor prime în natură era mult mai rapidă şi mai simplă . Revoluţia industrială a permis fabricarea pe scară industrială a ambalajelor uşoare , rezistente , care menţin diversele produse alimentare în condiţii adecvate pentru mai mult timp . În acest fel confortul şi accesul la produse din ce în ce mai variate este automat mult mai mare . Evoluţia este în folosul omenirii              dar care este tributul pe care trebuie să-l plătim ? Populaţia Globului a crescut foarte mult şi este în continuă creştere , în timp ce resursele sunt din ce în ce mai puţin accesibile . În acest fel în scurt timp riscăm să nu mai avem materiile prime din care să ne realizăm produsele necesare vieţii de zi cu zi .

Reciclarea hartiei - Hârtia si cartonul se colecteaza de catre agenţii de salubritate separate în containere, de la populatie, agenti economici şi instituţii publice.
Prin colectarea si valorificarea prin reciclare a acestor deşeuri, se reduce semnificativ consumul de lemn pentru producerea hârtiei.
Dintr-o tona de deşeuri de hârtie se pot produce 2500 de caiete şcolare sau 12 300 ziare. Reciclarea hârtiei duce la economisirea a 25% din energia consumată in raport cu hârtia alba, a cca. 90% din apa necesara pentru producerea unui kg. de hartie alba, salveaza copaci (pentru obţinerea unei tone de hartie sunt necesari 5 arbori de cca. 80-100 de ani !).
Principalele tipuri de deşeuri de hârtie şi carton reciclabile sunt: ziare si reviste, carton gofrat, hârtie de calitate si hârtie mixta.
Principalele utilizari ale hârtiei reciclate sunt: substituirea pastei de hartie, realizarea unor produse pentru construcţii: pereţi din carton cu gips, combustibili obtinuti din deşeuri (in amestec cu deşeurile din plastic şi lemn).
In prezent exista pubele de capacitati de 1,1m³ si mai mici asezate in diferite zone de catre agentii de salubritate. Colectarea separata a deseurilor din hartie si carton trebuie sa se extinda si la nivelul populatiei nu doar la nivelul agentilor economici, deoarece o foarte mare cantitate de hartie si carton poate fi recuperata.

Reciclarea sticlei - in România, 90 la sută din ambalajele de sticlă ajung la depozitele de deşeuri. Elveţia reciclează peste 90% din sticlele de pe piaţă. Sticla sparta, gata pentru reciclat, trebuie sa fie curata, fara bucati de metal in ea. Daca metalul este amestecat in sticla topita, sticla nou fabricata se va sparge usor. De asemenea, daca metalul ajunge in cuptorul pentru topit sticla, poate cauza pagube. Culoarea sticlei nu poate fi indepartata in cuptorul pentru topit. De aceea este important ca sticla sa fie separata in functie de culoare, inainte de a fi introdusa in cuptor. Daca nu este separata, sticla nou-fabricata va avea o singura culoare verde-maroniu. Unele lucruri arata si au aceeasi textura ca si sticla, dar nu sunt fabricate din aceleasi ingrediente ca sticlele si borcanele din sticla. Geamurile, oglinzile, paharele pentru baut, vasele de bucatarie, ceramica sau ghivecele nu pot fi topite si amestecate cu recipientele din sticla. Aceste materiale pot strica intregul amestec de sticla din cuptor. Unele tipuri de sticla plata, cum ar fi parbrizele de masina sau geamurile, sunt cateodata reciclate in materiale pentru asfalt sau cele abrazive, insa acestea nu trebuie amestecate cu alte tipuri de sticla pentru reciclat.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu