Energia solară este energia emisă de Soare pe întreg domeniul radiației sale electromagnetice. Energia solară este considerată energie regenerabilă și stă la baza celor mai multe forme de energie de pe Pământ: energia hidraulică, energia eoliană, energia combustibililor etc. Conversia în energie a combustibililor se face prin fotosinteză.
Energia solară poate fi folosită să:
- genereze electricitate prin celule solare
- genereze electricitate prin centrale termice solare
- încălzească clădiri, direct
- încălzească clădiri, prin pompe de căldură
- încălzească clădiri și să producă apă caldă de consum prin panouri solare termice
Instalațiile fotovoltaice produc energie electrică fără costuri de combustibil. Panourile solare fotovoltaice produc energie electrică 4 h/zi (calculul se face pe minim: orele de lumină iarna). Ziua, timp de 4 ore, (iarna 1,5 ore) aceste panouri solare produc energie electrică care poate fi stocată în acumulatori, pentru a fi folosită dealungul nopții, la casele izolate, fără legatură la rețeaua electrică națională.
Comparativ cu puterea furnizată și durata de viață, investiția necesară în panourile fotovoltaice este mare. Panourile necesită spațiu de instalare orientat convenabil, iar fără un sistem de stocare (care, la rândul său, necesită investiții și întreținere) energia generată este disponibilă doar în miezul zilei, cand consumul e mic.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu