MureFactorul curativ: frunzeleAfectiuni pentru care se recomanda: diaree, colite, hemoragii, diabet, angine, afte, stomatite, hemoroizi, fisuri anale, leucoree.Prezentare generalaDenumirea uzuala: Mur (lat. Rubus Fruticosus), denumiri alternative: mur de padure, mur salbatic, mura, murar, murica, rug, rug de mure.Scurta descriere:Arbust viguros, cu numeroase tulpini, cu ghimpi puternici in forma de gheara, lastari muchiati cu ghimpi mai mici, dispusi uniform pe muchii, frunze cu 5 foliole, cu dinti neregulati pe margine si nervuri, flori albe.Calitati curative si actiune farmaceutica:Tanin, flavonoide, acizi organici, vitamina C. Antidiareic, antihemoragic, usor dezinfectant, usoara diminuare a glicozuriei.Recomandari:- pentru consum, fructe: in cazul constipatiei, durerilor in gat si a raguselii; impotriva ciclului menstrual prelungit si a infectiilor urinare; frunze: in cazul diareei, leucoreei- infuzie din frunze impotriva hemoroizilor si fisurilor analeSe face o baie de sezut cu acest extract vreme de 10 minute, dupa care se strecoara printr-un tifon, frunzele ramase folosindu-se pentru o cataplasma ce se tine o ora pe anus.Se fac spalaturi cu irigatorul, de doua ori pe zi, vreme de o saptamana, dupa care se face o pauza de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamatia, in ceai se adauga si jumatate de lingurita de flori de musetel.Se foloseste sub forma de clisme, bai, comprese, sau gargara (in gingivite); in leucoree, se recomanda irigatii vaginale, tot cu o infuzie concentrata.- cataplasme din fructe de mur, la hemoroizi si fisuri anale.- germoderivatul din frunze impotriva reumatismului.Este un bun remineralizant, antireumatic, hipotensiv si actioneaza asupra metabolismului glucidic (hipoglicemiant). Se recomanda si pentru osteoporoza, inclusiv cea indusa de medicamente si secundara altor boli. De asemenea, a dat rezultate in caz de emfizem pulmonar, hipertensiune arteriala, arterioscleroza, diabet zaharat tip II, fibrom uterin, sterilitate masculina, candidoza bucala. Se iau 50-70 picaturi, in administrare unica sau 30-50 picaturi, de 2-3 ori pe zi, diluate in putina apa, cu 15 minute inainte de mesele principale.Se poate combina si cu alte plante. Astfel, se mai foloseste cu paducel, in hipertensiune arteriala; cu artar, in arterioscleroza; cu dud, artar, nuc, ienupar, in diabet zaharat tip II; cu arin alb, merisor, in fibrom uterin. Fructele sunt bogate in acizi organici si vitamine. Ele sunt considerate un bun intaritor al organismului, usor laxativ, in special la copii. Daca sunteti ragusiti, mancati mure sau beti sirop preparat din ele.PreparareCeaiCeaiul din frunze de mur se recomanda in tratamentul diareic sau sub forma de gargara, in gingivite. In obezitate se foloseste impreuna cu papadie, patlagina, pelin, coada-soricelului, afin.InfuzieCinci linguri de frunze se oparesc cu doi litri de apa clocotita, se lasa la racit, dupa care se filtreaza.O lingura de frunze de mur se oparesc cu jumatate de cana de apa, dupa care se lasa la racit. Doua lingurite de frunze la 200 ml de apa clocotita; se beau 2 ceaiuri pe zi. Pentru uz extern: cantitatea de planta se dubleaza.Pentru consumCu 15 minute inainte de fiecare masa, se mananca 3-4 pumni de mure proaspete, dupa care se iau 1-2 lingurite de miere.Jumatate de pahar de mure proaspete se combina cu un pahar si jumatate de miere lichida si se amesteca bine, dupa care se lasa sa se intrepatrunda intr-un borcan inchis, vreme de 40 de zile. Se consuma ca atare sau filtrat, patru-sase lingurite pe zi.O lingura de frunze de mur, una de frunze de afin si o lingurita de fructe de afin se pun la inmuiat de seara pana dimineata, in jumatate de litru de apa. Dimineata se strecoara, iar plantele care raman se oparesc cu jumatate de litru de apa fierbinte, dupa care se asteapta sa se raceasca. La sfarsit, se combina cele doua licori, obtinandu-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea cate o jumatate de cana, din ora in ora.Se ia din doua in doua ore, o jumatate de lingurita de frunze uscate si, eventual, un varf de cutit de mure uscate.CataplasmaFructele de mur lasate la macerat cateva zile si apoi folosite.GermoderivatSubstanta obtinuta in urma macerarii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu