Perele

O pară aromată şi zemoasă inlătură stresul acumulat după o zi de muncă. Acţiunea antistres se datorează vitaminelor şi mineralelor din acest fruct, pe care Homer il numea "darul zeilor".
O pară aromată şi zemoasă inlătură stresul acumulat după o zi de muncă. Acţiunea antistres se datorează vitaminelor şi mineralelor din acest fruct, pe care Homer il numea "darul zeilor". Calciul, fosforul, potasiul, vitaminele din grupul B din aceste fructe au efect sedativ asupra sistemului nervos. Iar dacă după o zi stresantă, dispoziţia nu este tocmai bună, una-două pere vă ajută să vă recăpătaţi pofta de viaţă.
Sunt persoane care işi găsesc salvarea in dulciuri atunci cănd au o stare proastă. Creierul incearcă să scape de presiunea stresului cu ajutorul dulciurilor, el percepănd zaharurile ca pe o recompensă. Perele sunt o alternativă sănătoasă in asemenea situaţii, ele conţinănd aproximativ 7 g de glucide. Este adevărat că fructele nu ne furnizează energia la fel de rapid ca bomboanele sau prăjiturile, insă zaharurile din ele sunt mult mai bune. "Perele conţin fructoză, cel mai dulce zahăr natural, care nu solicită pancreasul pentru a produce cantităţi mari de insulină in scurt timp. Datorită fructozei, aceste fructe le sunt recomandate şi diabeticilor", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Remineralizare
Dar perele nu au numai proprietăţi sedative, ele sunt şi bune remineralizante, diuretice, depurative, laxative. Din acest motiv, perele sunt recomandate ca adjuvant in tratarea asteniei, anemiei, gutei. Datorită fibrelor alimentare, ele ne sunt de ajutor in păstrarea in limite normale a colesterolului şi in menţinerea greutăţii. Persoanele care au stomacul mai sensibil se pot bucura şi ele de beneficiile perelor, pentru că aceste fructe se digeră mai uşor decăt altele. Se vorbeşte de asemenea despre efectul perelor de stimulare a imunităţii. O afirmaţie indreptăţită dacă ţinem cont că aceste fructe dulci şi zemoase conţin vitaminele A, B1, B2, E, C, caroten, acid folic.
CONŢINUT. 100 g pere oferă 0,3 g proteine, 7 g fructoză, 2 g fibre alimentare, 150 mg potasiu, 7 mg vitamina C. Perele proaspete conţin numai 40 de calorii/100 g. Dacă sunt uscate, perele ajung pănă la 300 de calorii. Perele uscate au insă alte avantaje: sunt bogate in taninuri, substanţe cu efect astringent, care previn tulburările intestinale.
RINICHI. Perele sălbatice au proprietăţi antibacteriene. Decoctul din pere sălbatice este recomandat in cazul cistitei sau al afecţiunilor renale. Iar sucul din pere sălbatice proaspete ajută la eliminarea nisipului din rinichi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu