Considerata de unii fruct, de altii leguma, rubarba insoteste multe din preparatele noastre incepand din luna mai. Exploatata mai ales in gastronomia engleza, rubarba nu si-a gasit inca locul pe care il merita in arta culinara, nefiindu-i inca exploatate toate calitatile. Cand, undeRubarba este o planta originara din Asia sau America de Nord, planta de acum fiind rezultatul unor hibrizi si incrucisari repetate. Rubarba creste in cantitati mari in Siberia si China, iar la noi este cultivata mai ales in zona Brasovului. Rubarba a fost adusa in Europa si anume in Germania prin 1570, dar utilizarea ei culinara a inceput mai tarziu si a cunoscut apogeul in secolul XVIII-lea. Daca acum cateva milenii, rubarba era cunoscuta si folosita doar pentru virtutile sale medicale sau ornamentale, incepand cu secolul al XVlll-lea ea a devenit un ingredient tot mai des folosit, atat la prepararea deserturilor, cat si a garniturilor care insotesc mancarurile din carne. Ce Rubarba nu este pretentioasa in privinta solului si se poate recolta in lunile mai-iunie. Frunzele sunt toxice, contin acid oxalic, care poate provoca moartea. In medicina populara se folosesc petiolurile si rizomii. Rizomii se recolteaza toamna tarziu, numai de la plante care au cel putin 8 ani de vegetatie. Pentru preparatele culinare, de la rubarba se folosesc numai petiolurile frunzelor. Petiolurile de rubarba au o culoare care poate sa varieze de la roz deschis pana la roscat-violaceu. Pielita aceasta subtire, colorata se curata cu ajutorul unui cutit, inainte de preparare. De ce Rubarba este saraca in calorii are doar 16 Kcal la 100g petiol. In schimb este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales Vitamina C). Rubarba este potrivita la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Din rizomii de rubarba se pot prepara cataplasme pentru vindecarea ranilor si afectiunilor pielii. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. In acelasi timp este foarte racoritoare, fiind preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara. Trebuie recoltata la timp mai-iunie pentru ca daca se recolteaza petiolurile dupa luna iulie, s-ar putea sa aiba un gust amarui. Pentru ce Din petiolurile de rubarba se prepara compoturi, dulceata, suc, peltea, jeleuri, serbeturi, marmelade. Rubarba se foloseste la prajituri, tarte, inghetate, dar poate fi folosita si pentru prepararea de aperitive, in stare proaspata, sau ca garnitura, sub forma de sosuri si chutney (condiment iute preparat din fructe, otet, zahar), la mancaruri de legume sau carne. Va recomandam doua retete foarte populare cu rubarba Chutney de rubarba si desert francez.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu