Fructele si importanta lor
03 Octombrie 2008
Fructele Fructele sunt dintre cele mai sanatoase alimente ; sunt pline de vitamine, minerale, contin antioxidanti si fibre, au continut foarte sarac in grasimi si calorii, deci pot fi consumate in cantitati mari. Romanii spun : „un mar pe zi, tine doctorul departe” ; dar puteti sa mancati si mai mult decat un mar/zi, pentru ca sunt usoare si ofera o rezerva optima de vitamine, mai ales daca nu le decojiti - dar spalati-le bine inainte. Fructele congelate sunt si ele bune de mancat, nu numai cele proaspete ; dar cele conservate in siropuri contin prea mult zahar. Sucurile proaspete, preparate in casa, sunt o sursa importanta de vitamina C si nu contin fibre.
Fructe
Merele sunt bogate in vitamina C si fibre solubile. Sunt excelente pentru inima si circulatie ; mai contin si pectina, care ajuta la eliminarea colesterolului si protejeaza organismul de poluarea mediului. Vitamina C ajuta la buna functionare a sistemului imunitar si la eliminarea plumbului si mercurului din organism. Sunt eficiente in diaree, gratinate si amestecate cu putina miere ; in America, in diaree este eficienta dieta cu banane, orez, mere si paine prajita. Foarte important : merele sunt o „arma” importanta in constipatie, datorita fibrei lor solubile. Sa mai spunem ca ele contribuie la scaderea tensiunii arteriale si contin fructoza, un zahar care se digera lent si mentine la un nivel echilibrat cantitatea de zahar din sange.
Perele sunt uneori ignorate din punct de vedere al valorii lor nutritive, lucru gresit, deoarece ele contin pectina fibroasa solubila care, nu numai ca ajuta digestia, dar regleaza si colesterolul. Perele contin vitamina C, o oarecare cantitate de vitamina A, mult potasiu si putina vitamina E. Perele sunt bune pentru energie, convalescenta, constipatie si scaderea colesterolului. Se pot consuma proaspete sau usor coapte. Unele persoane - un numar mic - sunt mai sensibile, si lor, perele le pot provoca diaree, datorita sorbitolului pe care-l contin ; acestea trebuie sa manifeste prudenta.
Rubarba, o planta mai ciudata, cu frunze mari (care contin atat de mult acid oxalic, incat sunt toxice si nu trebuie consumate) si tulpina roz - aceasta este cea care se consuma coapta. Originara din China si Tibet, era intrebuintata inca inainte de aparitia crestinismului ; grecii si ei o intrebuintau ca remediu in constipatia cronica (radacina). La noi este mai putin cunoscuta si intrebuintata, totusi in Ardeal si in unele locuri din Banat este folosita in alimentatie, deoarece contine vitamina A si C, potasiu si magneziu, in cantitati mici, dar mult calciu si deloc sodiu. Din cauza acidului oxalic continut nu trebuie consumata de cei ce sufera de guta sau pietre la rinichi.
Prunele, (ah, delicioasele galusti cu prune !). Prunele sunt intrebuintate in intreaga Europa, de mai bine de doua mii de ani. Contin o cantitate redusa de vitamine C, A si E, sunt insa o sursa buna de potasiu. Sunt bune pentru inima si circulatie, dar si in tratarea retinerii de fluide. Ele au mai multe zaharuri, dar mai putini acizi si se consuma proaspete sau gatite (ca mai sus ; dar, atentie, ingrasa !). Jeleurile si magiunurile din prune se pot prepara fara adaos de zahar, pentru ca asa vor fi mai sanatoase.
Ciresele si visinele. In trecut medicina traditionala intrebuinta doar scoarta ciresului salbatic. Ciresele si visinele sunt delicioase proaspete, dar si gatite, congelate, in sucuri si lichioruri (pe care nu le recomandam). Contin vitamina C si bioflavonoizi, ceea ce le face antioxidante de exceptie ; acidul elagic continut, inhiba celulele canceroase, sunt bune pentru circulatie si au un rol diuretic important.
Caisele contin o cantitate mare de betacaroten si sunt excelente in infectii, probleme de piele si in riscul imbolnavirii de cancer. Sunt un bun remediu in constipatie, mai ales caisele uscate, acestea din urma sunt o sursa buna de fier. Se recomanda si gravidelor cateva caise uscate pe zi. Potasiul continut, stimuleaza eliminarea apei si a sarii in exces.
Piersicile si nectarinele sunt originare din China, fiind aduse in Persia de comerciantii Antichitatii ; numele botanic este „persica”, datorita faptului ca se credea ca au fost aduse din Persia. Despre nectarine se stie ca sunt „rude” cu piersicile, fiind o varietate a acestora, ambele facand parte din familia Prunus, in care sunt si prunele si caisele. Piersicile si nectarinele contin foarte multa vitamina C, putine calorii, putin betacaroten si minerale; sunt bogate in fier si potasiu. Sunt lipsite de grasimi si sodiu, fiind ideale pentru cei cu colesterol si hipertensiune arteriala; sunt bune in sarcina si pentru dietele fara sare; sunt necesare in anemie, oboseala si constipatie.
Fructele de padure
Murele sunt foarte bogate in vitamina E, C si contin cantitati utile de potasiu si pectina (o fibra solubila). Sunt bune in afectiunile cardiovasculare, circulatorii si cutanate, dar si in tratamentele diareei. Se consuma proaspete. Frunzele de mur contin acid tanic si sunt mult folosite in medicina naturista.
Afinele sunt foarte bogate in vitamina C, dar contin si betacaroten, vitamina B1 si potasiu. Sunt utile, mai putin ca substante nutritive, cat pentru calitatile lor medicale, datorita substantelor chimice pe care le contin. Au efect tonic asupra vaselor de sange, sunt folosite in tratarea varicelor, cistitei si altor infectii urinare. Se consuma proaspete sau gatite.
Zmeura este o sursa bogata de vitamina C, de fibre solubile, pectina; contine si mici concentratii de calciu, potasiu, fier si magneziu - minerale vitale pentru convalescenti, dar si pentru afectiuni cardiovasculare, oboseala sau depresie, stari febrile. Fiind un astringent natural, are efecte benefie asupra tractului digestiv si in afectiunile gingivale.
Capsunile sunt faimoase pentru ca reduc tensiunea arteriala si pentru eliminarea pietrelor la rinichi, pentru prevenirea si tratarea oboselii ; sunt bune in afectiuni cardiovasculare si circulatorii, au proprietati antivirale. Au continut ridicat de vitamina C, datorita careia fierul se absoarbe foarte bine. Sunt utile impotriva cancerului, gutei si artritei. Se recomanda a fi consumate, de preferat, proaspete.
Agrisele, nu indeajuns de cunoscute si folosite la noi, sunt o sursa excelenta de vitamina C si sunt o sursa utila de fibre solubile. Sunt eficiente in infectii urinare, in tratarea constipatiei si pentru intarirea rezistentei naturale a organismului. Se consuma proaspete.
Coacazele negre si rosii, sunt bogate in vitamina C, iar cele rosii si potasiu. Sunt plante rezistente, pot fi intalnite si in Siberia. Sunt benefice pentru intarirea sistemului imunitar, pentru raceala, gripa si „rosu” in gat si in prevenirea cancerului, hipertensiune arteriale, stres si anxietate, diaree sau intoxicatii alimentare. Se consuma proaspete, ca suc sau sub forma de jeleu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu