Ieri am participat la “Conferinta farmaceutica Mediplus” eveniment de inalta tinuta desfasurat la Bacau. Printre invitatii prezenti, s-a numarat si Prof.Univ.Dr.Farm. Dimitru Lupuleasa – presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania care a sustinut o prezentare interesanta intitulata : “Rolul farmacistului in managementul obezitatii”.
Prezentarea domnului Lupuleasa incepea asa : “Obezitatea este noua epidemie mondiala si printre cele mai grave probleme de sanatate din Europa.” Iti da de gandit, nu ?! Prin urmare, pentru a avea o sansa reala de a contracara acest fenomen si a-l tine sub control, am realizat ca toti factorii implicati in aceasta ecuatie trebuie sa depuna un efort semnificativ (nu doar verbal) in vederea realizarii unui “management integrat”. Cine e implicat in acest efort ?
1. Medicul
2.Farmacistul
3.Pacientul
Mi-a placut modul de prezentare al celor trei categorii de mai sus : sub forma de rotite. Rotite care trebuie sa se puna in miscare si sa se acordeze (sa se integreze) astfel incat sistemul prin care vom ajunge sa combatem aceasta “epidemie” sa fie functional.
Deoarece ma priveste in mod direct, trebuie sa mentionez faptul ca, in aceasta ecuatie farmacistul joaca un rol esential (fara a-l considera superior). Depinde de abilitatea si priceperea fiecaruia de a castiga increderea pacientului. In aceasta relatie, comunicarea joaca un rol esential. Pacientul in cauza trebuie sa stie ca, oricand se poate baza pe sprijinul farmacistului, acesta din urma oferindu-i ori de cate ori are nevoie consultanta sa ca specialist in domeniul santatii, astfel incat, bazandu-se pe informatii de incredere, sa poata lua decizia cea mai buna (si in cunostinta de cauza) in ceea ce priveste santatea sa si a familiei.
Revenind la problema deosebit de grava a obezitatii, trebuie spus faptul ca, aceasta reprezinta un subiect real de discutie si nu o fumigena cum multi ar vrea sa creada (daca negi un lucru, el nu inseamna ca dispare sau ca nu exista).
In acest sens, pe 22 mai 2010, statele Uniunii Europene au marcat pentru prima oară Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO). ZEIO este o iniţiativă paneuropeană independentă, care reuneşte pacienţii şi comunitatea medicală în vederea conştientizării publicului cu privire la excesul ponderal şi recunoaşterea obezităţii ca fiind o afecţiune cronică.
Sincera sa fiu, nu prea sunt adepta crearii unei zile pentru un subiect anume (pare a fi o moda in ultima vreme astfel incat exista riscul de a se ajunge pana la urma la bagatelizarea problemei in sine). Insa, atata timp cat se atrage atentia asupra acelei probleme, rezultatele fiind o mai buna constientizare din partea oamenilor a riscurilor care le presupune, atunci e ok. Studii recente au reliefat faptul ca, suntem a treia tara (atat din Europa cat si din Balcani) ca procentaj al persoanelor obeze (mai exact, cu IMC=indicele de masa corporala >30).
Asadar, situatia este cat se poate de grava, de aceea cu totii trebuie sa constientizam acest lucru si sa facem mai mult (fiecare pe domeniul sau) :
Medicul, sa tina o evidenta mai stricta a persoanelor obeze cat si o relatie mai stransa cu farmacistul
Farmacistul – o mai stransa legatura cu pacientii sai cat si cu medicul
Pacientul – o mai mare deschidere in ceea ce priveste relatia sa atat cu medicul cat si cu farmacistul cat si o disponibilitate mai mare in ceea ce priveste acceptarea obezitatii ca fiind o problema reala care prezinta nenumarate riscuri pentru sanatate
P.S.: Deoarece este una din cele mai grave probleme cu care ne confruntam ca tara, promit sa scriu mai des pe aceasta tema.
Obezitatea, o problema reala
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu